Jaarverslag AFM: minder boetes, meer ingrepen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar twee boetes minder opgelegd dan in 2015. Ook viel het totale boetebedrag ruim een miljoen euro lage

In totaal deelde de AFM in 2016 vijftien keer een boete uit. Die zaken waren samen goed voor een bedrag van 8,5 miljoen euro. De boetes zijn vooral opgelegd voor zwaardere overtredingen die zijn begaan door grotere ondernemingen.

Het meest in het oog springend zijn de geldstraffen die in maart vorig jaar werden uitgedeeld aan de vier grote accountantskantoren, omdat zij eerder tekort zijn geschoten bij het controleren van jaarrekeningen. Deloitte moest ruim 1,8 miljoen euro betalen, EY dik 2,2 miljoen, KPMG 1,2 miljoen en PwC 845.000 euro.

Verder zijn onder meer twee boetes opgelegd wegens het niet voldoen aan de prospectusplicht en twee boetes voor overtredingen van het provisieverbod door verzekeraars.

Afgezien van de boetes werd afgelopen jaar wel meer ingegrepen. Het aantal informele maatregelen, zoals waarschuwingsbrieven of gesprekken, liep bijvoorbeeld op tot 650, van 575 in 2015. Het aantal “formele maatregelen” zoals een last onder dwangsom of een openbare waarschuwing verdubbelde zelfs bijna, van 52 tot 100.

De lasten onder dwangsom waren vooral voor aanbieders van flitskredieten en voor financiële adviseurs en bemiddelaars. De waarschuwingen gingen juist meer naar zogeheten 'boiler rooms' en malafide aanbieders van financiële producten. De AFM ziet dat de oplichters achter boiler rooms steeds geraffineerder en ook agressiever worden in hun pogingen om beleggers te overtuigen met hen in zee te gaan. Daarnaast zijn er meer vergunningen ingetrokken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen