Jaarcongres Finance Transformation in teken van ‘de weerbare onderneming’

'Float like a butterfly - sting like a bee' was het motto van bokser Mohammed Ali, de legendarische drievoudig wereldkampioen zwaargewicht. In de boksring combineerde hij een verrassende wendbaarheid en snelheid met incasseringsvermogen en kracht. Het motto van Mohammed Ali is vandaag 6 december 2012 tevens het thema van het zevende Jaarcongres Finance Transformation, dat heel toepasselijk wordt gehouden in Grand Hotel Krasnapolsky, in vroeger tijden het decor van verschillende grote boksgala's.

De combinatie van snelheid en incasseringsvermogen is ook wat ondernemingen in deze tijd nodig hebben om succesvol zijn. Wendbaarheid is essentieel om snel te kunnen reageren op kansen die zich voordoen of veranderende omstandigheden. Alleen wendbaarheid is echter niet voldoende. In deze economisch turbulente tijden moet een onderneming incasseringsvermogen hebben om zware klappen te kunnen opvangen zonder knock-out te gaan of in te touwen te belanden.

Bij het begin van de financiële crisis lag de nadruk vooral op wendbaarheid. Enkele jaren geleden was ‘Never waste a good crisis’ het motto van veel ondernemingen. Daarbij werd vooral gekeken naar de kansen die de crisis bood. De financiële crisis ging over in een wereldwijde economische crisis en een eurocrisis waarvan niemand kan voorspellen hoe lang en hoe diep ze zullen zijn. Wendbaarheid is in deze tijden nodig om niet van reorganisatie naar reorganisatie te hoeven hollen, maar ook om kansen te grijpen als ze zich voordoen. De behoefte aan wendbaarheid vraagt om ruimte om te investeren in nieuwe ontwikkelingen, experimenten en vernieuwing. Wendbare organisaties zijn te herkennen aan de invulling die ze geven aan zaken als nieuwe samenwerkingsverbanden, een ‘schaalbaar’ personeelsbestand, snelle en continue kenniscreatie en een op aanpassing gerichte organisatiestructuur.

Incasseringsvermogen
Aan de andere kant is er incasseringsvermogen nodig om onverwachte klappen op te vangen en voldoende financiële regelruimte over te houden. Robuuste organisaties zijn te herkennen aan een uitgekiende financieringsstructuur, sterke liquiditeitsplanning, greep op de ondernemingsrisico’s, zicht op de scenario’s en sterk leiderschap.

“Bij weerbaarheid denken CFO’s snel aan financiële weerbaarheid, maar het gaat veel verder dan alleen het financiële aspect”, stelt Michael van Asperen, CFO Community Manager bij Alex van Groningen. “Wij dagen alle CFO’s en andere finance professionals uit om de handschoen op te pakken en in de ring te stappen om tijdens het congres met collega’s en deskundigen te sparren. Daarbij zal het, net als bij boksen, gaan om het vinden van de balans.”

Ook dit jaar is in samenwerking met de partners van Finance Transformation en de CFO Association een afwisselend programma samengesteld. Zo zal Bert Savonije, Senior Vice President Corporate Control ASML, in zijn keynote uitleggen wat de succesfactoren van de onderneming zijn en welke rol finance hierin speelt. Vervolgens zullen Haico Meijerink, CEO Sandd, en Patrick Landman, CFO Sandd, vertellen over de hobbels die zij moesten nemen om hun positie op de postmarkt te verdedigen en verstevigen. De dag zal verder gevuld zijn met diverse presentaties, rondetafelgesprekken en natuurlijk volop netwerkmomenten voor CFO’s, financieel directeuren en group controllers.

Voor deelnemers die willen weten hoe andere CFO’s omgaan met weerbaarheid en wendbaarheid, zijn er casepresentaties waarbij voorbeelden uit de praktijk aan de orde komen. Verder zijn er inspiratieworkshops van 30 tot 45 minuten om financiële professionals die zich verder willen verdiepen in de ontwikkeling van hun vakgebied, te inspireren. Vier CFO’s, onder wie Emiel Roozen, CFO van Delta Lloyd Groep, Hans Janssen, CFO van Mediq, en Herman Molenaar, CFO van Vanderlande Industries, geven hun visie op het thema en beantwoorden uw vragen.

Verder zijn er diverse rondetafelsessies waarin in kleine groepen kan worden ingegaan op specifieke onderwerpen. Voordat de netwerkborrel en het diner beginnen, wordt de dag formeel afgesloten met een peptalk van Miles Hilton-Barber, een blinde avonturier die zich door niets laat weerhouden om zijn dromen na te jagen. Zijn levensverhaal is gevuld met anekdotes, humor en krachtige levenslessen. Een verhaal over het aanpassingsvermogen en de veerkracht van een 

Gerelateerde artikelen