Jaagt CO2-heffing banen weg?

Nederlandse industrie dreigt te vertrekken als CO2-heffing hier strenger wordt dan elders.

Voorzitters van ondernemingsraden van twaalf grote industriebedrijven vragen het kabinet om geen scherpere eisen te stellen dan andere Europese landen in de Green Deal van de Europese Unie. “Wij houden het kabinet aan de belofte dat een CO2-heffing niet mag leiden tot banenverlies of tot vertrek van Nederlandse industrie naar het buitenland.” De ondernemingsraden onderschrijven de gemaakte klimaatafspraken en de Green Deal van de Europese Unie, maar “dit doel bereiken we nooit als onze bedrijven over de grens worden gejaagd.”

Onder meer de voorzitters van de ondernemingsraden van ExxonMobil Nederland, Tata Steel en Sabic Nederland onderschreven de brief. De ondernemingsraden voelen zich gesteund door een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) van eind juni. Daarin vroeg het belangrijke adviesorgaan het kabinet om rekening te houden met de coronacrisis bij het maken van klimaatmaatregelen.

Volgens Milieudefensie is er juist wel ruimte voor een veel hogere CO2-taks waarmee de industrie zijn eigen verduurzaming kan betalen. Nu ligt die rekening relatief meer bij het MKB, zo stelt Milieudefensie op basis van informatie die zij met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur verkreeg. Daaruit zou blijken dat de grote industriële vervuilers door allerlei vrijstellingen buiten schot worden gehouden.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen