Invloedrijke dealmakers

fallback
Huur de verkeerde overnamespecialist in, en zelfs de op papier meest briljante deal mislukt. Voor de aanstaande Dag van de Overname onderzochten we welke dealmakers hun overnames wél tot een goed einde brengen. Een overzicht van de genomineerden.

Best M&A-Lawyer
Juristen hadden het druk dit jaar om de veelal ingewikkelde financiële constructies ook voor de wet acceptabel te maken. Juristen zijn dan ook steeds meer leidende partijen in de overnamedans. Dat maken de genomineerden Peter Goes (Nauta Dutilh), Thijs Alexander (Clifford Chance) en Jan Louis Burggraaf (Allen & Overy) duidelijk. De ondervraagden hebben respect voor de manier waarop zij hun bijdrage leveren aan het dealmakingsproces. Steekwoorden? Goes: scherpzinnig en integer. Alexander: excellente en innovatieve structureringen. Burggraaf: pragmatisch, ervaren.

Best Venture Capitalists
Venture capitalists beheersten de M&A-wereld. Zij lieten het ondernemerschap zien dat corporates misten. John Pfeffer met Kohlberg Kravis Roberts, Alexander van Wassenaer van AlpInvest en Stef van Doesburg van Greenfield Capital Partners zijn er exponenten van. KKR was betrokken bij Vendex KBB en de Gouden Gidsen, AlpInvest ook bij het warenhuisconcern en Greenfield pakte de hoofdprijs met Telfort. Ondervraagden over dat laatste: ‘Heel slim ingekocht!’

Best M&A Consultant
Stuk voor stuk zijn het de kleinere kantoren die eruit springen. Net onder de grote jongens opereren zij als onafhankelijke specialisten. Joris Heerkens van PhiDelphi Corporate Finance, Paul Nielen met Nielen van Schaik en Maarten Wolleswinkel met Holland Corporate Finance. De eerste is betrokken bij de mbo van Borslap en Getronics. De tweede mag PCM, ANP en Het Parool tot zijn klanten rekenen. Op het lijstje van Wolleswinkel prijken klinkende namen als Nesbic en NPM Capital.

Best M&A Fiscalist
Loyens & Loeff is heer en meester in de categorie fiscalisten. De eerste drie plaatsen worden door de kantoorgenoten Guido Derkcx, Marco de Lignie en Paul Simonis bezet. Derkcx is voorzitter van de algemene fiscale praktijk en ondervraagden noemen hem een goede vakman, zeker voor private equity-deals. De Lignie dankt zijn populariteit aan het feit dat hij aan weerszijden van de onderhandelingstafel sympathiek wordt gevonden. Met name de gedrevenheid springt bij Simonis in het oog.

Best M&A Banker
Bankieren saai? Hoeft niet als je bij overnamefinancieringen betrokken bent. Never a dull moment. Okko Filius (Fortis), Erwin de Jong (ABN ARMO) en Alexander Olgers (CenE Bankiers) kunnen er over meepraten. Het Fortis van Filius wordt gezien als een stille kracht achter veel deals. De Jong toont met ABN AMRO betrokkenheid en een goed overzicht. Last but not least Olgers. Hij wordt omschreven als een bedrijfskundig en gedegen bankier, eigenlijk voor elke ondernemingsfase.

Gerelateerde artikelen