Invloed fusies onderschat door werknemers

Hoewel het ingrijpende gebeurtenissen zijn, maken Nederlandse werknemers zich weinig zorgen om hun toekomst als hun organisatie betrokken mocht raken bij een fusie, overname of reorganisatie. Dit meldt Randstad naar aanleiding van de nieuwste Randstad Werkmonitor.

Het merendeel van de werknemers gaat er bij een fusie vanuit dat er goed voor hen wordt gezorgd. De helft verwacht dat ontslag daarbij niet aan de orde zal zijn, hoewel toch in de praktijk 17 procent gedwongen vertrekt en nog eens 16 procent vrijwillig.
Helaas pakt de praktijk voor werknemers dus vaak minder goed uit.

Van de werkenden heeft 30 procent in de afgelopen vijf jaar wel eens met een fusie, overname of reorganisatie te maken gehad. Voor 17 procent leidde de ontwikkeling tot een gedwongen vertrek. Daarvan kreeg de helft een financiële vergoeding mee, een kwart kreeg hulp bij het vinden van een andere baan, 9 procent kon een bepaalde periode bij de organisatie blijven werken om intussen op zoek te gaan naar iets anders.

Een kwart van de werkenden voor wie geen plaats was, moest met lege handen vertrekken. Uit de Randstad Werkmonitor blijkt verder dat 11 procent van de werkenden in Nederland het afgelopen half jaar een andere werkgever heeft gevonden en de helft van de werknemers toe is aan een nieuwe uitdaging, 43 procent daarvan is op zoek naar andere taken bij de huidige werkgever.

Gerelateerde artikelen