Investeringen in fossiel blijven nodig, zegt BP

Oliebedrijf stopt bijna zestig miljard in energietransitie.

De wereldwijde vraag naar olie en gas houdt nog vele decennia aan, voorziet Bernard Looney, topman van het Britse energieconcern BP. Daarom moet er volgens hem blijvend geïnvesteerd worden in zowel de huidige energiesystemen als in de energietransitie.

Looney noemt de energietransitie een “enorme kans voor BP, geen bedreiging”. Het concern wil daarom voor 2030 omgerekend 50 tot 59 miljard euro investeren in energie uit hernieuwbare bronnen. Dit jaar gaat er volgens de topman al 30 procent van het kapitaal van BP naar de energietransitie.

Het concern, de grote concurrent van Shell, kondigde eerder dit jaar aan een geplande vermindering van de olie- en gasproductie af te zwakken met het oog op energiezekerheid.

Shell-topman Wael Sawan waarschuwde eerder ook al dat het terugschroeven van de olie- en gasproductie uit klimaatoverwegingen uiteindelijk vooral de consument raakt. “Ik ben ervan overtuigd dat de wereld nog lange tijd olie en gas nodig heeft. Dat maakt het verlagen van de productie ongezond”, zei Sawan in maart. Hij wees op de instabiele energiemarkt en hoge prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en sprak van een ongezonde situatie.

(ANP)

Gerelateerde artikelen