Investeerders zagen fintechondernemers door op veiligheid

Veiligheid, encryptie en handel in data. De groeiende maatschappelijke onrust over de veiligheid van online data en verhandeling van persoonlijke gegevens is een belangrijk onderwerp voor venturecapitalinvesteerders (vc's) bij de beoordeling van een investering ontwikkelaars van financiële software (fintech). Drie van de vijf pitchers tijdens een fundraising-event kregen veel vragen over veiligheid. Het Seed Capital Event is een initiatief van Fintech Europe gehost door startupaccelerator Rockstart.

Zonder veiligheid is het gedaan met jouw bedrijf
“Wat doen jullie met de data van de kinderen?”, vraagt één van de ruim honderd bezoekers van het Fintechevent. Fintechondernemer Lior Bornshtain heeft net zijn pitch afgerond waarin hij vroeg om additionele investeringen voor de uitrol van zijn virtuele bank voor kinderen. Otly is een online omgeving en app waar ouders zakgeld op kunnen storten, zelf de rente kunnen bepalen en waarmee kinderen online en offline aankopen kunnen doen. Veiligheid is één van de topprioriteiten van zijn bedrijf. “Dit geldt voor alle fintechbedrijven. Als de beveiliging niet goed is, dan is het gedaan met jouw bedrijf.” De enthousiaste ondernemer geeft een voorbeeld. “Ik vroeg op het schoolplein aan een andere vader of zij al Otly gebruiken. Hij antwoordde ‘Jazeker, heb je dat dan niet gezien?'.” Bornshtain moest uitleggen dat hij helemaal niet kan zien welke gebruiker wat doet, ook al zou hij willen. Alle dataverkeer is dusdanig encrypted dat de ontwikkelaar van de software zelf niet kan zien wat gebruikers doen. 

Automatisch facturen met ID-check
Dolf Kars van Storecove, een oplossing voor het automatiseren van facturen, laat zien dat veiligheid een centrale rol speelt in zijn software. Sterker nog, dat is één van de voordelen van het volledig automatiseren van het factureringssysteem. Dat is één van de redenen dat de Nederlandse overheid en de Europese Unie volledig inzetten op het gebruik van nieuwe factureringsstandaarden. “Overheden willen op termijn alleen nog maar facturen in UBL-format.” Hij laat een stilte vallen…UBL? “De Universal Business Language is een standard format voor facturen en die worden niet meer als een PDF verstuurd, maar als XML-data.”  Los van de praktische voordelen als snelheid en lage kosten biedt UBL de optie om automatisch de identiteit van de verzender te bevestigen, zodat spookfacturen zijn uitgesloten. 

Realtime inschatten debiteurenrisico
Voor Miglena Dobreva, de enige vrouwelijke pitcher van de avond, betekent veiligheid een laag debiteurenrisico. Zij werkt met haar team aan een app en online platform waarmee je realtime een lening af kan sluiten. Daarvoor moet binnen enkele seconden de kredietwaardigheid van een klant worden beoordeeld. Hiervoor Lendex – zo heet het platform – onder andere data die inzicht geven in de kans dat iemand werk kan vinden en de krediethistorie. Om een kredietovereenkomst realtime rechtsgeldig te maken gebruiken ze een digitale handtekening. Voor veiligheid van de financiële transacties wordt gebruik gemaakt van blockchaintechnologie.

Ondanks de onzekerheden over veiligheidsissues gaat de ontwikkeling van de fintech-industrie gestaag door. Het aantal investeringsdeals in fintechbedrijven neemt jaar op jaar toe. Ook dit in 2016 worden er meer fintechdeals gesloten dan in 2015, denkt Khalid Bakkali. De corporate finance adviseur van KPMG sluit het pitchevent af met een overzicht van de ontwikkelingen in de fintech-markt. Één kanttekening: In het derde kwartaal van 2016 is minder geld geïnvesteerd in fintechbedrijven dan het voorgaande kwartaal.

Fintech-Communitymanager Niek van Geffen heeft daar een oplossing voor. Om nog zo’n matig kwartaal te voorkomen moeten ondernemers en investeerders de handen ineenslaan. Daarom organiseert Fintech Europe op 21 april de Fintech Awards 2017. Honderden fintechondernemers en VC’s komen samen op zoek naar mooie investeringen op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Bestel hier kaarten en nomineer de beste fintechbedrijven.

Gerelateerde artikelen