Internet tycoon Ma wil 12-urige werkweek

Driedaags werkweekje moet, maar is alleen mogelijk door onderwijsvernieuwing.

De Chinese internetmiljardair Jack Ma vindt dat werknemers maar 12 uur per week zouden moeten hoeven werken, dankzij de inbreng van kunstmatige intelligentie. Men hoeft dan nog maar drie dagen per week, vier aan de slag. Dat zei hij gisteren op een AI-conferentie in Shanghai.

Ma ziet het belang van het kunnen genieten van het leven. Maar het grote gevaar is dat het huidige onderwijs ontoereikend is om dat doel te halen. “In de komende 10, 20 jaar moet elk mens, elk land en elke overheid werken aan de hervorming  van het onderwijs,” waarschuwde hij. Het huidige systeem is achterhaald, het is vooral gericht op functioneren in de periode van industrialisering. Wat toen belangrijk was – geheugen en repetitief werk – wordt al grotendeels door machines gedaan, en dat zal alleen maar meer worden. “Toekomstig onderwijs moet mensen helpen creatiever te worden,” zei Ma.

De nieuwe visie van Ma is een complete ommekeer. Eerder dit jaar haalde hij nog zijn neus op voor mensen die mopperden op China's tech-werktijden, waarin zesdaagse werkweken en 12-urige werkdagen zo ongeveer de norm zijn.

(bron: Bloomberg)

Gerelateerde artikelen