Interne Auditfunctie roept steeds vaker hulp van buiten in

Ruim 3 op de 10 organisaties versterken en vullen de interne auditfunctie aan met diensten van externe professionals, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder chief audit executives.

De Research Foundation van het Institute of Internal Auditors heeft geïnventariseerd, welke diensten vooral worden ingehuurd, door wie in welke sectoren en voor hoeveel geld.
Vooral in de financiële sector blijkt de interne audit veel hulp van buiten te krijgen – liefst 45% van de deelnemers uit die branche blijkt de interne audit (al dan niet gedeeltelijk) uit te besteden aan derden.
Een tweede grote inhuurder blijken de overige beursgenoteerde bedrijven in andere sectoren, met 43%.
In Noord Amerika gaat het om liefst 56% van alle ondernemingen, daarop volgt Zuid Oost Azië, waar 39% van de ondernemingen interne audittaken en rollen uitbesteedt. 
 
Het onderzoek definieert ook een aantal best practices voor organisaties die dergelijke diensten inhuren van buiten. Zo is het (weer) belangrijk duidelijk de doelstellingen te definiëren, de scope van de audit-taken waar het om draait te bepalen , zeker te stellen welke competenties gevraagd en geboden worden;  om prestatie-metrieken af te spreken en vast te leggen wat te doen bij onenigheid en verschil van mening. 
 
Volgens de IIA-voorzitter Richard F. Chambers biedt het rapport een nuttige inkijk in  mate en aard van inhuur van externe capaciteit en competenties door de interne auditors. “Naarmate de taken en verantwoordelijkheden van die interne auditfunctie verbreden en verdiepen zal de noodzaak van inhuren van externe diensten alleen maar toenemen.”
 
Interessante informatie voor de marketingfunctie van de externe accountant dus. 
Het betreffende rapport is beschikbaar via  www.theiia.org/goto/CBOK .

Gerelateerde artikelen