Internationaal opkomende E-facturatie

Alles over internationalisatie en digitalisering van facturatie

Bij ondernemers over de hele wereld is e-facturatie een steeds prominenter en populairder thema geworden. Daarover schrijft de websites voor CFO’s en financieel directeuren in een artikel (‘De revolutie in E-facturatie: Hoe technologie en mandaten de toekomst hertekenen‘) belichten we de sleutelelementen van deze onvermijdelijke kentering en kijken we samen naar de cruciale details, uitdagingen en aandachtspunten voor een efficiënte overstap naar e-facturatie.

Een Leidraad van A tot Z

Comarch organiseerde onlangs een informatief webinar met Meng Liu, senior analist bij Forrester, waarin de naadloze overstap naar e-facturatie centraal stond. Samen met Piotr Jagiełło, consulting director bij Comarch, en Katya Kancheva, business solution manager bij Comarch, deelden ze waardevolle inzichten die nog steeds op aanvraag kunnen worden herbekenen.

Belangrijkste trends in E-facturatie voor 2023

In 2023 heeft de wereld de overstap naar e-facturatie versneld doorgemaakt, mede door macro-economische onzekerheden zoals de bankencrisis, hoge inflatie, geopolitieke conflicten, en operationele moeilijkheden bij bedrijven. Meng Liu benadrukte dat regeringen wereldwijd e-facturatiemandaten omarmden als een middel om belastingen efficiënter te innen. De data van Forrester tonen aan dat de groep gebruikers van e-facturatietechnologie gestaag groeit, met een blijvende stijging in omzet sinds 2015, aangewakkerd door de pandemie.

Voordelen en uitdagingen van E-facturatie

E-facturatie biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven, met name op het gebied van betalingen. Het optimaliseert en digitaliseert B2B-betalingen, verhoogt de efficiëntie en biedt veiligere en snellere betaalervaringen. Meng Liu merkt op dat de digitale transformatie van betalingen in bedrijven sneller kan verlopen dankzij gestroomlijnde factuurgegevens. Als voorbeeld dient Singapore, dat met e-facturatie grensoverschrijdende transacties en betalingen veiliger en conformer maakt, wat de groei van multinationale bedrijven stimuleert.

De overstap naar E-facturatie

De overstap naar e-facturatie is niet zonder uitdagingen. De vier voornaamste hindernissen zijn:

  • versnippering van e-facturatieprocessen,
  • het gebruik van manuele processen en weerstand tegen verandering
  • diversiteit in e-facturatiemandaten en compliance
  • gebrek aan gestandaardiseerde e-facturatieformaten.

Elk van deze uitdagingen vereist aandacht en strategische aanpak bij de implementatie van e-facturatie.

Tijdspad voor E-facturatiemandaten in Aziatische landen

De ASEAN-landen tonen de diversiteit in e-facturatiemandaten, met Singapore als voorbeeld van volwassenheid en Maleisië en Indonesië die verschillende methoden hanteren. Het artikel benadrukt de complexiteit van e-facturatie in de regio, met specifieke vereisten die sterk variëren.

E-facturatiemandaten in Latijns-Amerika en Europa

Latijns-Amerikaanse landen, zoals Brazilië en Mexico, hebben e-facturatiemandaten omarmd om zwartwerken en belastingontduiking te bestrijden. In Europa is er echter nog meer versnippering, met elk land dat zijn eigen tijdspad en lokale vereisten heeft. Het artikel onderstreept de noodzaak van oplossingen op maat om aan de complexe e-facturatievereisten te voldoen.

In 2023 heeft de wereld de overstap naar e-facturatie versneld doorgemaakt, mede door macro-economische onzekerheden zoals de bankencrisis, hoge inflatie, geopolitieke conflicten, en operationele moeilijkheden bij bedrijven.

Integratie van E-facturatie in een cloudgebaseerde

Integratie blijkt cruciaal te zijn voor effectieve e-facturatieoplossingen, vooral gezien de diversiteit in bedrijfsactiviteiten wereldwijd. De opkomende trends van Software as a Service (SaaS) en cloudgebaseerde diensten bieden superieure functies, betere prestaties en schaalbaarheid. Meng Liu van Forrester voorspelt dat het gebruik van cloudgebaseerde e-facturatieoplossingen in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Succesvol overstappen naar op E-facturatie

Voor bedrijven die de overstap naar e-facturatie overwegen, zijn vier essentiële stappen benoemd:

  1. het begrijpen van e-facturatietrends
  2. overwegen van SaaS en cloudgebaseerde oplossingen
  3. prioriteit geven aan software-integratie en compliancefuncties
  4. focussen op gegevensuitwisseling en -beheer.

Deze stappen helpen bedrijven bij het minimaliseren van uitdagingen en het succesvol implementeren van e-facturatieoplossingen.

 

Gerelateerde artikelen