Inkomende facturen jagen bedrijven op kosten

fallback
De stroom inkomende facturen bij grotere Nederlandse bedrijven zorgt voor een kostenpost van honderdduizenden euro's. De meeste bedrijven kunnen deze kosten echter gemakkelijk terugdringen door een betere 'invoice processing'. Dit blijkt uit het IP Marktonderzoek 2004 van Basware, een leverancier van software voor de verwerking van inkomende facturen.

Volgens het onderzoek kost het registreren, controleren, coderen en inboeken van inkomende facturen gemiddeld 22 euro per factuur. Een doorsnee bedrijf (zowel profit als non-profit) van tweehonderd of meer werknemers ontvangt per jaar al gauw 30.000 tot 40.000 facturen. Energiebedrijven ontvangen gemiddeld zelfs 45.000 facturen en ziekenhuizen 42.000 facturen per jaar.

Indien een organisatie meer dan 10.000 facturen per jaar ontvangt, kan op deze administratieve kosten gemakkelijk worden bespaard. De investeringen om de inkoopfacturen digitaal te verwerken laten zich dan snel terugverdienen, in veel gevallen zelfs binnen een jaar.

De meeste bedrijven hebben veel interesse in verregaande automatisering van de verwerking van binnenkomende facturen. Een voorwaarde is wel dat de software op dit gebied aansluit op de eigen bestaande (ERP-) systemen. De bedrijven hebben echter weinig kennis van de producten die op dit gebied worden aangeboden, terwijl deze vaak wel voldoen aan hun eisen. Ook staan nogal wat bedrijven aarzelend tegenover investeringen in nieuwe software.

Gerelateerde artikelen