Inkomen zzp’er daalt met 10 procent in 2013

Hoogopgeleide zelfstandig ondernemers verwachten in 2013 een omzetdaling van 10% als gevolg van de slechte economische situatie. Zeven op de tien zelfstandigen heeft direct last van de economische problemen. Desondanks zagen veel zzp'ers hun inkomen vorig jaar nog stijgen met gemiddeld 2%.

Dat blijkt uit de ZZP Monitor van het zzp-platform Myler, dat met medewerking van PZO de financiële positie onderzocht van 2.068 zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ICT.

Uit het onderzoek blijkt dat de positie van hoogopgeleide zzp’ers steeds meer lijdt onder de crisis. Opdrachtgevers zijn in de laatste jaren erg terughoudend geworden met het inhuren van externe krachten. Hierdoor staan uurtarieven onder druk en hebben zelfstandigen steeds kortere opdrachten. Voor het komende jaar verwacht bijna de helft van de zelfstandigen minstens een maand gedwongen thuis te zitten.

Gemiddeld behaalden zzp’ers, die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening en ICT, in 2012 een omzet van €93.182. Dit is een stijging van twee procent in vergelijking met een jaar eerder. Voor 2013 is de verwachting dat dit €83.782 bedraagt. Myler-directeur Toon van Bodegom wijt het pessimisme onder zelfstandig ondernemers aan de onzekere economische positie. Zodra het opdrachtgevers minder voor de wind gaat, merken zzp’ers dit als eerste.

Wapenen tegen crisis
Toch lijken steeds meer zzp’ers zich te wapenen tegen de crisis. Zo heeft een kwart van de zelfstandigen naast het inkomen uit de onderneming ook andere inkomstenbronnen zoals een (parttime) baan, een uitkering of inkomsten uit het vermogen. Bovendien hebben steeds meer zzp’ers een buffer om ‘werkloosheid’ op te vangen. Vorig jaar kwam 42% van de zzp’ers in financiële problemen als zij een half jaar geen opdrachten hadden. Een jaar eerder lag dat percentage op 49%.

Over 2014 is Toon van Bodegom minder negatief: “De markt voor zzp’ers blijft moeilijk. Toch is de bodem van uurtarieven in zicht. Aan het einde van dit jaar zal de markt zich enigszins herstellen. Zelfstandigen met een bepaald specialisme zullen daarvan het meest van profiteren. Denk onder andere aan specialisten in de ICT-sector.”

Bron: Myler

Gerelateerde artikelen