Inkomen top corporaties voorlopig ongewijzigd

De VVD-ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Volksgezondheid) vinden het te kort dag om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren. Ze hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Blok en Schippers dwarsbomen de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken die maandag in de Senaat werd aangenomen. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van de VVD-senatoren, die vinden dat Plasterk te hard van stapel loopt en meer tijd zou moeten nemen. De wet van Plasterk bepaalt dat de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector per 1 januari 2015 omlaag gaan van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.
De wet gaat in per 1 januari, maar zowel Blok (verantwoordelijk voor de woningcorporaties) als Schippers (verantwoordelijk voor de salarissen in de zorginstellingen) stellen dat dat zo snel niet lukt en dat de huidige situatie nog een jaar wordt verlengd.
De vakbond Abvakabo FNV vindt het vertragen van de wet ‘schandalig’ en is van mening dat dit gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. 
Dat er te weinig tijd zou zijn om de wet zorgvuldig uit te voeren is volgens Abvakabo FNV vreemd. Grote wijzigingen in het zorgstelsel kunnen wel snel doorgevoerd worden, terwijl die duizenden werknemers hun baan kosten, aldus de bond. 

Gerelateerde artikelen