Ingrijpende wijzigingen BTW-regels

Handelt u met buitenlandse ondernemingen? Vraagt uw onderneming BTW terug in andere EU-landen, of bent u bestuurder van een niet BTW-plichtige rechtspersoon? Dan veranderd er vanaf 2010 veel voor u, meldt accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

Internationaal zakendoen wordt vanaf 2010 gemakkelijker. De Europese Commissie heeft namelijk nieuwe regels vastgesteld voor de BTW-berekening over internationale diensten tussen ondernemers en de BTW-teruggaaf aan buitenlandse ondernemers. Het is de meest ingrijpende EU BTW-wijziging in vijftien jaar.

Vanaf januari 2010 doet u gemakkelijker internationaal zaken. Nieuw is bijvoorbeeld dat de diensten voor de BTW worden belast in het land waar de opdrachtgever is gevestigd. Ook kunt u vanaf 2010 verzoeken om teruggave van buitenlandse BTW indienen via een elektronisch portaal van de Nederlandse belastingdienst.

Het is echter wel zaak u tijdig voor te bereiden op de nieuwe situatie. Grant Thornton heeft een flyer ontwikkeld, getiteld Internationaal Zakendoen: belangrijke wijzigingen in de EU-wetgeving. Download de flyer hier.

Gerelateerde artikelen