Turkse inflatie stijgt naar 61,5%, afvlakking zichtbaar

Nederlandse ondernemers exporteren voor 4,2 miljard naar Turkije

De Turkse inflatie in september kwam uit op 61,5 procent, meldde het Turkse nationale statistiekbureau. Dat was in augustus nog 58,9 procent. De voor centrale bankiers vaak belangrijke kerninflatie, waar sterk schommelende prijzen voor energie en voedingsmiddelen uit zijn gefilterd, nam nog sterker toe tot 68,9 procent. Turkije is inmiddels berucht om de inflatie die alsmaar sterker stijgt.

  • Turkije investeert jaarlijks ruim 4 miljard in Nederland
  • Turkse prijzen stijgen hard …
  • … door hogere lonen, fiscale hervorming en zwakke lira
  • tekenen van afvlakkende stijging
Turkije is een belangrijke handelspartner van de EU en ook van Nederland. Jaarlijks groeit de export naar Nederland, die vorig jaar ruim zeven miljard euro bedroeg. De export vanuit Nederland groeit ook jaarlijks en was vorig jaar 4,2 miljard euro waard. De investeringen uit Turkije bedroegen vorig jaar ruim vier miljard euro.

Presidentsbeleid oorzaak inflatie

Turkije heeft al lange tijd last van een erg hoge inflatie, waarbij critici wijzen op de invloed van president Recep Tayyip Erdogan en zijn onorthodoxe ideeën over rente en prijsstijgingen. Zo meende hij lange tijd dat renteverhogingen de inflatie juist aanjagen, in plaats van afremmen. Door Erdogans invloed op de centrale bank bleven lange tijd renteverhogingen uit, waarna de prijzen in Turkije hard stegen.

Rente opgetrokken naar 30%

Maar na de verkiezingswinst van dit voorjaar beloofde Erdogan traditioneler financieel en monetair beleid. Onder de nieuwe minister van Financiën Mehmet Simsek en centralebankbaas Hafize Gaye Erkan is het belangrijkste rentetarief ruim verdrievoudigd tot 30 procent.

Oplopende olieprijs

De Turkse prijzen blijven hard stijgen door sterke loonsverhogingen, een hervorming van het belastingstelsel en de zwakke lira, zegt analist Bartosz Sawicki tegen persbureau AFP. Daarbij is de reële rente, oftewel de rente minus de inflatie, nog altijd negatief. Een bijkomende tegenvaller voor de Turken kunnen de almaar oplopende olieprijzen zijn.

Analist William Jackson van Capital Economics ziet juist de eerste tekenen dat de Turkse inflatie binnenkort zal afvlakken. De voor Turkse begrippen kleine toename in de inflatie zou daarop wijzen.


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.