Inflatie knalt omhoog tot bijna 12 procent

Inflatie knalt omhoog tot bijna 12 procent
Ondanks accijnsverlaging gaat iedereen hier financiële pijn van voelen.

De inflatie is vorige maand opgelopen tot 11,9 procent. Een maand eerder was dit nog ruim 7 procent. De inflatie in Nederland bevindt zich al enige tijd rond het hoogste niveau in decennia. De vorige keer dat de inflatie zo sterk steeg was in 1975, tijdens de oliecrisis. Dit keer komt de hoge inflatie omdat de energieprijzen en brandstoftarieven aan de pomp ook al voor het conflict in Oekraïne flink waren toegenomen.

Dat is onder meer te wijten aan het snelle economisch herstel uit de coronacrisis, waardoor er voor tal van grondstoffen en ook personeel in bepaalde sectoren schaarste is ontstaan. De Russische inval in Oekraïne heeft de prijzen vervolgens extra aangejaagd. Op de olie- en gasmarkten leven sindsdien grote zorgen dat de brandstoftoevoer uit Rusland kan opdrogen.

De Nederlandse overheid heeft maatregelen doorgevoerd om de pijn voor Nederlandse consumenten wat te verzachten. Vrijdag is een accijnsverlaging ingegaan. Per tankbeurt scheelt het waarschijnlijk al gauw zo’n 8 euro. Toch kan dit soort steun vanuit het kabinet niet voorkomen dat Nederlanders er dit jaar in koopkracht op achteruit gaan, heeft onder meer premier Mark Rutte al gewaarschuwd.

 

Gerelateerde artikelen