Industrie herstelt licht, maar energieprijzen blijven pijnpunt

Stand van zaken industrie
De Nederlandse industrie lijkt de zwaarste tijd achter de rug te hebben, met de laagste verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in dertien maanden. De productie daalde in februari weliswaar nog steeds, maar inkoopmanagers zijn optimistischer over de toekomst. Daarover schrijft het ANP deze ochtend.
  • Productie daalt licht, maar optimisme stijgt.
  • Eerste groei exportorders in bijna twee jaar.
  • Hoge energieprijzen blijven pijnpunt voor energie-intensieve bedrijven.
De Nederlandse industrie lijkt de zwaarste tijd achter de rug te hebben. Er werd in februari nog steeds minder geproduceerd dan een maand eerder, maar de verslechtering van de bedrijfsomstandigheden lag volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) wel op het laagste niveau in dertien maanden. Sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO denkt dat “de industriële productie ongeveer de bodem heeft bereikt en in de loop van dit jaar geleidelijk kan herstellen”.

Optimisme onder inkoopmanagers neemt licht toe

De door Nevi geraadpleegde inkoopmanagers zijn in hun vooruitzichten voor het komende jaar ook optimistischer dan ze de afgelopen twaalf maanden zijn geweest. Industriële bedrijven hebben in februari weer meer mensen aangenomen, iets wat ze al sinds mei vorig jaar niet meer hadden gedaan. Mede daardoor namen de achterstanden fors af, maar de lange levertijden en het nog altijd lage aantal nieuwe orders blijft de sector parten spelen.

De Nederlandse industrie heeft al langere tijd last van hevige concurrentie uit andere landen. In februari steeg het aantal orders voor export echter weer voor het eerst in bijna twee jaar. Daarnaast hebben energie-intensieve bedrijven in de chemische industrie en basismetaalindustrie het lastig vanwege de hoge stroomprijzen. Mede daardoor nam de productie in die sectoren vorig jaar met 13 en 20 procent af.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


“Voor industriële bedrijven in de EU zijn de elektriciteitsprijzen zelfs drie keer zo hoog als in de Verenigde Staten en twee keer zo hoog als in China. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de energie-intensieve industriële branches op korte of middellange termijn geheel zullen herstellen”, ziet econoom Swart.

Een voorbeeld van zo’n grote industriële energieverbruiker is zinksmelter Nyrstar. Dat bedrijf legde begin dit jaar tijdelijk de productie stil in het Brabantse Budel omdat de elektriciteitsprijzen te hoog zijn.

De zogeheten algehele inkoopmanagersindex van Nevi kwam voor februari uit op 49,3, tegen 48,9 in januari en 44,8 in december. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp van de industriële bedrijvigheid.

Gerelateerde artikelen