In welke sectoren gaven consumenten hun geld uit?

Maandelijkse consumentenbestedingen

Consumenten hebben in januari iets meer goederen en diensten aangeschaft dan een jaar eerder. Daarmee lieten de bestedingen van Nederlanders opnieuw een kleine toename zien. Ze kochten vooral meer goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  • Positieve stemming onder industriebedrijven over personeelsbestand
  • minder voeding en genotsmiddelen gekocht en meer duurzame goederen zoals kleding

De totale consumptie van huishoudens lag in de eerste maand van het jaar 0,3 procent hoger dan in januari 2023. Aan diensten, zoals horeca, openbaar vervoer, communicatie, medische diensten of de kapper, gaven consumenten 0,1 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Consumenten schaften 0,6 procent meer duurzame goederen aan, zoals kleding. Ook hebben huishoudens in januari 7,4 procent meer overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en producten voor persoonlijke verzorging, gebruikt. Dat kwam onder meer doordat januari dit jaar kouder was dan vorig jaar. Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens daarentegen 6,0 procent minder besteed.

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in februari iets minder ongunstig waren dan in januari. Dat komt vooral doordat de industriële ondernemers positiever waren over hun toekomstige personeelssterkte.

Gerelateerde artikelen