In volume drukste jaar

fallback
Het regent fusies en overnames. In M&A is het het drukste jaar ooit sinds het knappen van de internetzeepbel. Het volume aan transacties is in de eerste maanden negen maanden van 2005 verdubbeld tot bijna 600 miljard euro.

Je zou kunnen zeggen dat het dit jaar eindelijk ernst wordt met de lang voorspelde consolidatiegolf in Europa. Eindelijk komt de marktwerking tot stand van eurocommissarissen zo van gedroomd hebben. De groei wordt vooral gedreven door de omvang van de transacties, zo blijkt uit cijfers van dataleverancier Thomson Financial. Om een aantal voorbeelden te geven: in Spanje kocht Gas Natural voor 43 miljard euro stroombedrijf Endesa en Het Franse Suez kocht het Belgische Electrabel voor 12 miljard euro. Het aantal overnames daalde licht, van 7250 naar 7191. Bij één op de zes overnames is private equity betrokken.

Verhoogde activiteit
De verhoogde activiteit is ook van toepassing op Nederland. Het volume aan aangekondigde transacties is dit jaar verdubbeld tot 40 miljard euro. Dat is vooral te danken aan een aantal grote transacties, zoals de verkoop van Shell joint venture Basell voor 4,4 miljard. Ook deden Nederlandse bedrijven, zoals ABN AMRO, grote overnames in het buitenland. In de Verenigde Staten is 2005 ook drukker dan de afgelopen vijf jaar. Tot nu toe zijn transacties ter waarde van voor 795 miljard dollar aangekondigd. Daarmee blijven de VS Europa nipt voor. Zakenbanken varen er wel bij. Gezamenlijk betalen bedrijven hen dit jaar 16,6 miljard dollar. Goldman Sachs is met 980 miljoen dollar aan inkomsten de marktleider, gevolgd door Morgan Stanley en Citigroup.

Meer geld
Volgens het onderzoek is de toename van de waarde van fusies en overnames te verklaren door de hogere bedrijfswinsten waardoor ondernemingen meer geld hebben voor acquisities. Ook de toegenomen activiteit van speculatieve beleggingsfondsen, de hedgefondsen, droeg bij aan de stijging van de totale waarde. Thomson Financial bracht onlangs ook een lijst uit van juristenkantoren in M&A. Clifford Chance is in waarde van de deals waaraan het kantoor juridische bijstand heeft verleend, de grootste in Europa. Clifford Chance was onder meer betrokken bij het verweer van Endesa tegen de vijandige overname door Natural Gas.

Gerelateerde artikelen