In 3 stappen naar netwerkautomatisering

Staar je niet blind op technologie en bepaal zelf wat je wil.

Netwerkautomatisering lost het probleem op van mensenwerk op bij dataverkeer. Maar de mogelijkheden zijn zo groots dat de vraag is wat je dan gaat automatiseren. Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler geeft drie tips voor netwerkautomatisering.

1. Focus op de oplossing, niet op de technologie
Het grote aanbod van netwerkautomatisering kan leiden tot het oeverloos afwegen van de frameworks om in te stellen en de tools die daarvoor nodig zijn. Het helpt om allereerst de vraag te stellen welk probleem moet worden opgelost. Kijk vanuit het beoogde resultaat naar de toolkit die daarbij aansluit. Dat is effectiever dan kijken hoe het netwerk zich kan aanpassen aan een bepaalde tool.

2. Begrijp de datastromen
Een datastroom bestaat uit verschillende taken die aan elkaar geregen zijn om een dienst of functie te leveren. Wil je een werkstroom automatiseren en ook een resultaat leveren met die automatisering, zorg dan voor inzicht in de werkstroom in kwestie. Dat gaat verder dan het automatiseren van een taak. De data die de automatisering genereert zijn ook bruikbaar in andere platforms en tools. API’s (Application Programming Interfaces) helpen om verschillende systemen aan elkaar te koppelen en connectiviteit te bieden. Zorg ervoor dat je de gegevensstroom volledig begrijpt, zodat je de juiste API’s en de juiste reacties van systemen kunt triggeren.

3. Begin met enkele taken
Begin klein met duidelijk gedefinieerde vereisten voor automatisering en krijg die aan de praat. De tooling die je nodig hebt kristalliseer je verder uit naarmate zaken zich ontwikkelen. Vervang geleiden onderdelen totdat het hele proces is geautomatiseerd. Je kan het proces dan optimaliseren door te kijken naar andere manieren om de data te gebruiken en de stroom te verbeteren. Afzonderlijkje taken kunnen worden hergebruikt in meerdere workflows.

Gerelateerde artikelen