In 2017 hoogste aantal fusiemeldingen in tien jaar

Succesvollere overname dankzij AO/IC (2)
Het aantal fusies en overnames dat in 2017 bij de SER is gemeld is het hoogste sinds tien jaar. In 2017 zijn 588 fusies gemeld, dat is een stijging van 12,5 procent ten opzichte van 2016.

In 2016 waren er 523 fusiemeldingen; in 2015 waren het er 429. De meeste fusiemeldingen in 2017 kwamen uit de dienstensector en de industrie.

Fusiegedragsregels
Fusiepartijen moeten de betrokken vakbonden en de SER op tijd informeren over de inhoud van de fusie en de gevolgen daarvan voor de werknemers. Dat staat in de SER-Fusiegedragsregels. Deze regels beschermen de belangen van werkenden in een onderneming die betrokken is bij een fusie of overname. De vakbonden kunnen zich vervolgens over de aanstaande fusie een oordeel vormen en dit oordeel aan de ondernemingsraad verstrekken. De ondernemingsraad kan het oordeel dan bij zijn advies aan de ondernemer betrekken. Vakbonden of fusiepartijen kunnen bij niet- of niet behoorlijke naleving van de Fusiegedragsregels een klacht indienen bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels. Partijen kunnen er ook voor kiezen gebruik te maken van de mogelijkheid tot bemiddeling.

Elf klachten
De Geschillencommissie Fusiegedragsregels heeft in 2017 elf klachten ontvangen (2016: vier). Over twee klachten heeft de Geschillencommissie uitspraak gedaan. In beide gevallen oordeelde de Geschillencommissie dat de Fusiegedragsregels niet correct zijn nageleefd; in een daarvan stelde de Geschillencommissie dat deze schending een ernstig karakter heeft en in ernstige mate verwijtbaar is. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat de Geschillencommissie een dergelijke vergaande uitspraak heeft gedaan. 

In 2017 hebben twee – succesvolle – bemiddelingsgesprekken plaatsgevonden, waardoor vakbonden en fusiepartijen afspraken hebben kunnen maken over de wijze waarop informatie wordt uitgewisseld over een (voorgenomen) fusie of overname.

Gerelateerde artikelen