Imtech Duitsland vraagt faillissement aan

Het Duitse onderdeel van installatiebedrijf Imtech heeft faillissement aangevraagd. Dat maakte Imtech donderdag bekend.

Eerder deze week meldde Imtech al met financiers te praten over de mogelijkheden om de Duitse tak van het bedrijf meer financiële ruimte te geven. Door de aanhoudende verliezen moest Imtech Duitsland zijn buffers verhogen, maar het geld daarvoor ontbrak. De geldschieters van Imtech gingen echter niet akkoord met het verzoek voor meer middelen in Duitsland.
Imtech benadrukte in een summiere verklaring dat het faillissement alleen het Duitse deel van het bedrijf betreft. Imtech beraadt zich op de gevolgen van de huidige situatie en houdt daarbij ‘alle opties’’ open.
Imtech kwam twee jaar geleden diep in de problemen, nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. De technisch dienstverlener probeert sindsdien schoon schip te maken, maar dat proces verloopt bijzonder moeizaam.
Onlangs nog waarschuwde Imtech dat het langer dan verwacht duurt om de aanhoudende verliezen om te buigen in winst. Daarbij liet het bedrijf ook weten in gesprek te zijn met financiers over een extra lening van 75 miljoen euro, bovenop de eerder overeengekomen kredietfaciliteit van 700 miljoen euro. De gesprekken over de nieuwe lening leverden tot op heden echter geen succes op.
Een woordvoerder van Imtech gaf donderdag aan dat het faillissement samenhangt met strenge regels in Duitsland rond de financiële positie van een bedrijf in nood. Daardoor moet in Duitsland eerder de gang naar de rechter worden gemaakt dan in andere landen, stelde hij. Op de mogelijke verdere gevolgen voor Imtech wilde hij niet ingaan.
Imtech Duitsland liet in een afzonderlijke persverklaring op zijn website onder meer weten dat de bedrijfsvoering wordt doorgezet en loonbetalingen zijn gegarandeerd tot eind oktober. Verder geldt de faillissementsaanvraag niet voor dochters van Imtech Duitsland. Ook is er belangstelling van investeerders, die inmiddels contact hebben gezocht. Concrete namen en aantallen werden daarbij niet genoemd.
De divisie Duitsland en Oost-Europa was vorig jaar met een omzet van 859,5 miljoen euro goed voor ruim een vijfde van de totale opbrengsten van Imtech. Daarmee was het in 2014 de grootste divisie van het bedrijf, vlak voor Scandinavië (Nordic). Er werken ruim 4000 mensen.
Imtech maakte donderdag bekend dat bestuurder Felix Colsman zijn functie neerlegt in verband met het Duitse faillissement. Dat besluit is genomen om belangenverstrengeling te voorkomen, Colsman blijft wel aan als bestuursvoorzitter van Imtech Duitsland.
(ANP)
 
_____________________________________________________________________________
Bent u (straks) betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart? Dan is deze tweedaagse cursus voor u onmisbaar. Deelname levert accountants en controllers 15 PE Punten op.
Klik hier voor het gehele programma en aanmelden.
__________________________________________________________________________________  

Gerelateerde artikelen