Impact van CSRD op financiële prestaties in Azië en Africa

De impact van CSRD op financiële prestaties

Recent onderzoek benadrukt het belang van Corporate Social Responsibility Disclosure (CSRD) en de implicaties ervan voor de financiële resultaten van Europese bedrijven. Enkele recente studies tonen inzichten in de relatie tussen CSRD en finance.

  • De impact van CSRD op financiële prestaties varieert per regio
  • Strategische CSR-praktijken verbeteren langetermijnduurzaamheid
  • Corporate governance moduleert de relatie tussen CSRd en financiële resultaten.

Onderzoeken zoals die van Alshurafat et al. (2022) en Rasheed et al. (2023) van de Universtiteit in Punjab in een economisch wetenschappelijk tijdschrift onderstrepen een positieve impact van CSRD op financiële prestaties op de lange termijn. Alshurafat’s onderzoek benadrukt de verschillende dimensies van CSR-disclosure en hun economische consequenties voor winstgevendheid. Rasheed’s studie verkent ook de impact van CSRD op operationele en financiële kengetallen, waarbij een positieve relatie wordt aangetoond.

Regionale variaties in impact

Regionale contexten spelen ook een cruciale rol in de relatie tussen CSR-disclosure en financiële prestaties. Eerdere onderzoeken van de gevolgen van CSRD in Afrikaanse ketens melden geen statistisch significante impact van CSRD te verwachten op investeringen in Kenia. Daarentegen identificeert ander onderzoek in productieketens in ASEAN-regio, met name in Indonesië een positief effect te zien op de financiën.

Complex samenspel met Corporate Governance

Volgens de verschillende onderzoekers moet de interactie tussen CSR-disclosure, corporate governance en financiële prestaties in Azie en Africa nog verder onderzocht worden. Momenteel wordt de rol van bestuursdiversiteit in deze ketens, onderzocht. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Stakeholderbetrokkenheid en langetermijn duurzaamheid

Eerder bleek uit onderzoek in India (Prasetya et al. – 2017) dat CSR-disclosures belangrijk zijn voor het borgen van de lange termijn duurzaamheid en voor de waarde voor stakeholders. Dit sluit aan bij eerdere wetenschappenlijke onderzoeken in 2019, die wijzen op het positieve effect van heterogeniteit in het topmanagement naast CSR-disclosure op de financiële prestaties van een bank.

Overwegingen voor Europese bedrijven

Concluderend blijft de impact van CSRD op financiële prestaties genuanceerd en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals regionale context en governance-praktijken. Hoewel sommige studies positieve correlaties laten zien, melden andere gemengde of onbelangrijke resultaten. Onderzoek over de gevolgen en impact van CSRD door Europese bedrijven en hun CSR-disclosure moet verder onderzocht worden om duurzaamheid en waarde voor stakeholders te verbeteren.

Gerelateerde artikelen