IMF nog iets positiever over groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar iets harder dan eerder verwacht.

Dat geeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan. Als reden daarvoor geeft de denktank onder meer het afschaffen van vrijwel alle coronabeperkingen aan. De economen van het IMF stelden hun rapport op voordat er door de Nederlandse politiek weer nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd.

Het IMF rekent nu voor dit jaar op een groei van de economie met 4 procent. Eind september gingen de deskundigen nog uit van een groei van 3,8 procent. Voor komend jaar rekent het IMF nu op 3,3 procent groei, tegen 3,2 procent anderhalve maand geleden.

De economen wijzen er wel op dat door de coronasteunpakketten, die per oktober werden stopgezet, de Nederlandse overheid vorig jaar en dit jaar flink meer geld uitgaf dan er binnenkwam. Desondanks rekent het IMF erop dat de begrotingstekorten de komende jaren geleidelijk aan verdwijnen en dat de verhouding van de staatsschuld ten opzichte van de volledige omvang van de economie over een aantal jaren weer daalt naar rond de 50 procent.

Het IMF raadt Nederland aan de economie richting een normale situatie te begeleiden. Daarbij moet wel extra aandacht naar de huizenmarkt, waar het nemen van te grote risico’s moet worden tegengegaan. Ook moet er door het bijbouwen van woningen ervoor worden gezorgd dat het huizentekort afneemt.

Gerelateerde artikelen