IMF: herstel Nederlandse economie zet door

Het herstel van de Nederlandse economie zet door, geholpen door de investeringen en export, stijgende huizenprijzen en sterkere consumentenbestedingen. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over Nederland dat maandag werd gepubliceerd.

Volgens het IMF zorgt het economisch herstel voor een aanzienlijke verbetering van de overheidsfinanciën. Wel zijn er risico’s die de economie kunnen schaden zoals een versterking van de euro en een stijging van de olieprijs. Nederlandse exporteurs profiteren juist van een zwakke euro en huishoudens hebben meer te besteden bij een lage olieprijs, wat gunstig is voor de consumentenuitgaven.
 
Het IMF stelt dat de Griekse crisis weinig direct effect heeft op Nederland, maar dat een verspreiding van de schuldencrisis naar andere landen van de eurozone in potentie ons land kan raken.
 
Het IMF vindt dat de regering belangrijke stappen heeft gezet met hervormingen van onder meer de huizenmarkt, de financiële sector en arbeidsmarkt. Deze maatregelen hebben het financiële systeem versterkt en geholpen het aantrekkende herstel te consolideren, schrijft het fonds.
 
Het Nederlandse belastingsysteem bevindt zich volgens het IMF in de eerste stadia van een veelbelovende verandering, aldus het IMF. Het pensioenstelsel in ons land kent volgens het IMF vele zegeningen, maar heeft wel te maken met nieuwe uitdagingen zoals de vergrijzing en de stijging van het aantal zelfstandigen zonder personeel. Een onderzoek naar een verandering van het pensioenstelsel zou daarom welkom zijn, meent het IMF.
 
(ANP) 

Gerelateerde artikelen