IFRS Light voor private bedrijven

IASB, de makers van de International Financial Reporting Standards (IFRS), komen met een lichte variant van IFRS voor grote en middelgrote niet-beursgenoteerde ondernemingen. De verwachting is dat de verlichte versie nog deze zomer gepubliceerd wordt.

Vanaf 2010 kan ermee gewerkt worden. Volgens partner Hugo van den Ende van PricewaterhouseCoopers is de verlichte verslaggevingsmethode aantrekkelijk voor ‘duizenden Nederlandse bedrijven die internationaal opereren’. Hij denkt aan grote bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in het transport, de detailhandel en de voedingssector.

De volledige IFRS-regels zijn te complex voor dergelijke bedrijven. Momenteel zijn de jaarverslagen van deze bedrijven nog gebaseerd op de Nederlandse wet en de aanvullende eisen van de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ).

Volgens Van den Ende lijkt het verlichte IFRS-regime lijkt sterk op de huidige RJ-eisen en is daarom voor niet-beursgenoteerde bedrijven veel makkelijker over te nemen. IFRS is in 2005 ingevoerd en verplicht gesteld in onder meer Europa en Japan voor ondernemingen met beursgenoteerde aandelen of obligaties.

Gerelateerde artikelen