Een betere planning vereist meer dan enkel spreadsheets

Strategic planning is momenteel een buzzword, tegelijkertijd worden op dit moment vaak planningstechnieken gebruikt die vatbaar zijn voor fouten en niet optimaal gebruikmaken van moderne analytische mogelijkheden.

Eenvoudige spreadsheets bieden geen goede toegang tot relevante data en goede inzichten en laten de eindbeslisser vaak vertrouwen op zijn instinct en ervaring. Om echt data-driven te worden, moet snel toegang tot vertrouwde en gedetailleerde informatie mogelijk zijn. Om dit te bewerkstelligen zijn er meer mogelijkheden nodig die eenvoudige spreadsheets niet bieden.

De beperkingen van spreadsheets overwinnen
De meest voorkomende problemen met spreadsheets zijn het beheren van verschillende versies en het handmatig invoeren. Planning wordt hierdoor tijdrovend en inefficiënt en er kunnen ook fouten insluipen. Ook kunnen er problemen zijn op het gebied van beveiliging en kunnen formules niet meer werken wanneer verschillende medewerkers aan dezelfde spreadsheet werken.

Spreadsheets zijn nog steeds een van de meest populaire zakelijke tools en voor individuele gebruikers zeer nuttig. Maar voor grootschalige, collaboratieve planning, budgettering en forecasting bieden ze beperkte mogelijkheden. Bij grotere, complexere spreadsheets worden deze tekortkomingen alleen nog maar vergroot, waardoor hun waarde als besluitvormingsinstrument afneemt.

Geavanceerde professionele planningstools 
Bedrijven zouden dan ook vaker geavanceerde professionele planningstools moeten gebruiken en hun bestaande spreadsheets vervangen. Deze tools beschikken over moderne analysemogelijkheden voor strategische planning en hebben bovendien de vertrouwde look en feel van traditionele spreadsheets.

Met behulp van professionele planningstools is real-time inzage in financiële data mogelijk, waardoor beslissingen sneller genomen kunnen worden en forecasten wordt verbeterd. Bovendien is er betere toegang tot vertrouwde gegevens, waardoor betere en snellere beslissingen genomen kunnen worden en betere bedrijfsresultaten en KPI’s op het gebied van omzet, productiviteit en operationele marges mogelijk zijn.

Moderne planning analytics tools
De conclusie is dat wanneer u strategische planning naar een hoger niveau wilt tillen, u een modern planning analytics tool, zoals die van IBM, dient te gebruiken. Deze biedt meer mogelijkheden dan traditionele spreadsheets en geeft essentiële inzichten in uw data. 

Bent u geïnteresseerd in geavanceerde planning, budgettering en forecasting, lees dan het whitepaper: “Budgeting: Beyond spreadsheets” en bekijk hoe uw bedrijf kan profiteren van data-driven strategische planning.

Gerelateerde artikelen