Hoogervorst boos om politieke druk IFRS

Bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) laakt de druk van politici op de makers van internationale verslaggevingsregels. 'Dat overheden proberen om de boekhoudregels voor banken te verlichten, is gezien hun grote steun te begrijpen. In een aantal gevallen gingen ze echter over de schreef.'

Hoogervorst zegt dit in Het Financieele Dagblad naar aanleiding van een dinsdag gepubliceerd rapport van de Financial Crisis Advisory Group (FCAG), die mede door hem wordt voorgezeten. De commissie werd in januari opgezet om de Europese en Amerikaanse makers van verslaggevingsregels – respectievelijk de IASB en de FASB – van onafhankelijk advies te dienen en zo uit de ‘politieke vuurlinie’ te halen.

Hoogervorst noemt als voorbeelden van vergaande beïnvloeding die van de Amerikaanse politiek in oktober vorig jaar, die als gevolg had dat de FASB in enkele dagen tot een verlichting in de verslaggevingseisen overging. In april dreigde het Amerikaanse Congres zelf tot regelgeving over te gaan als de FASB niet volgens zijn wensen zou handelen.

Sinds de kredietcrisis liggen de verslaggevingseisen onder vuur. De regels eisen dat banken en bedrijven grote delen van hun bezittingen op marktwaarde boeken. Volgens critici bracht dit hierdoor tijdens crisis nodeloos veel pijn.

Hoogervorst wil dat de IASB en de FASB hun organisatie versterken om de politieke druk te weerstaan. ‘Je kunt niet onafhankelijk opereren zonder goede interne en externe toetsing’, zegt hij. ‘Volledige onafhankelijkheid is overigens een fictie. De besluiten van de twee clubs zijn van belang voor de hele wereld. Die buitenwereld moet wel mee kunnen praten.’

Gerelateerde artikelen