Hoge bomen vangen meer wind

Het aantal grote bedrijven dat omvalt is verdubbeld sinds vorig jaar.

Het afgelopen kwartaal verdubbelde het aantal faillissementen onder grote bedrijven in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. Dit is niet een corona-effect, hoewel de pandemie dit wel versnelt: het aantal grote faillissementen laat sinds 2017 een stijgende lijn zien. Deze trend zet wereldwijd versneld door. Een en ander blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes, die het een zorgwekkende ontwikkeling noemt, “omdat grote concerns doorgaans een flink netwerk aan leveranciers meesleuren in hun val.” Bovendien valt het gemiddelde bedrag, dat met de grote faillissementen gemoeid is, steeds hoger uit.

West-Europa laat de grootste stijging zien. “Het is een uitdijend proces van zombificatie: steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden,” reageert Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland. “Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus. Als overheden de steunmaatregelen gaan terugschroeven, centrale banken de verruiming inperken en de werkloosheid sterk oploopt, dan verwacht ik een ingrijpende shake out van zwakke broeders.” Kwetsbare sectoren zijn transport, retail, automotive, bouw, entertainment, horeca en zakelijke dienstverlening.

Volgens Geeroms is het te gemakkelijk om alleen naar corona te wijzen. “Onderliggend is er vaak meer aan de hand. Dat kan een breed scala aan knelpunten zijn: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en cyclische blootstelling, van gebrek aan productontwikkeling tot het zoeken van nieuwe markten. Corona verergert de problemen. Daar bovenop speelt ook nog eens de Brexit, toenemend protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de VS. Genoeg redenen voor ondernemers om behoedzaam te zijn.”

(bron: Euler Hermes; foto: Melinda Gimpel, Unsplash)

Gerelateerde artikelen