Hoeveel ‘paardenvlees’ zit er in uw supply chain?

Er woed een stevige discussie over de dominantie van de Big 4 accountantskantoren. Echter, er is een belangrijker risico fenomeen dat meer aandacht zou moeten krijgen. Directies van bedrijven zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het terugdringen van risico's in de activiteiten die plaatsvinden in hun naam in de steeds complexer wordende supply chains.

 
Uit ons binnenkort te publiceren onderzoek blijkt dat het gemiddeld  AEX-fonds nog slechts 17% van de omzet besteed aan lonen.  De niet-loonkosten, daarentegen zijn  goed voor een verrassend hoog aandeel van  68%.

Wat is er gebeurd? Bedrijven hebben in toenemende mate de interne activiteiten en mensen op de loonlijst vervangen door externe leveranciers en dienstverleners. Met het ontvangen van steeds meer leveranciersfacturen zijn ook  de risico’s uitbesteed. Na analyse van de risico paragrafen in jaarverslagen blijkt dat deze kwestie niet vaak wordt erkend en dus ook niet effectief wordt aangepakt.  De recente voorbeelden van Fugro en Imtech en het paardenvlees schandaal laten maar al te goed zien  wat voor schadegevolgen deze risico’s kunnen hebben.

Kortom, zakelijke leiders moeten op zoek gaan naar meer zekerheid dat de activiteiten die plaatsvinden in hun uitgebreide en complexe supply chains aanvaardbaar zijn.

Dus – hoe zeker bent u dat u weet,  hoeveel ‘paardenvlees’ er in uw supply chain zit?

Gerelateerde artikelen