Hoe werken finance en IT beter samen? 3 tips

Doeltreffende samenwerking tussen finance en IT begint aan de top: drie tips om dat nu te gaan doen.

Door Bouko de Groot.

Veel CFO's en CIO's werken samen om het senior management te ondersteunen bij operationele en financiële aspecten van nieuwe technologische oplossingen en bij het afwegen van potentiële risico’s die hieraan verbonden zijn. “Met name bij het implementeren van nieuwe technologieën binnen de finance-afdeling is samenwerking tussen de CFO en de CIO van vitaal belang. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van geavanceerde tools als Artificial Intelligence,” zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half.

Door een vlotte samenwerking tussen finance en IT op het gebied van digitale projectplanning, “kunnen niet alleen de financiële agenda en die van IT beter op elkaar worden afgestemd, het ondersteunt ook inspanningen rondom change management, het beperkt risico's en het bevordert een doeltreffende samenwerking tussen finance en IT,” somt Bruggeman op. Andere voordelen van goede samenwerking die ze heeft gezien, zijn gestroomlijnde processen en kostenbesparingen, beter gebruik van data, en verbeterde databeveiliging.

Finance + IT = succes? 3 tips

Bruggeman herkent een aantal manieren waarop de finance leidinggevende de samenwerking tussen de afdelingen finance en IT kan bevorderen.

1. Vraag medewerkers om ideeën aan te dragen

“Een goede manier om financiële en IT-teams aan het denken te zetten over hoe en waarom ze zouden kunnen samenwerken, is door hen te vragen naar hun eigen ideeën hierover. Misschien hebben ze al suggesties in gedachten waar je zelf nog niet aan had gedacht. Teamleden naar hun aanbevelingen vragen, geeft hen het gevoel dat ze deel uitmaken van het proces, waardoor ze positiever zijn over de samenwerking. Overweeg hiervoor eerst een ontmoeting met elke groep afzonderlijk. Breng vervolgens iedereen samen om verder te bouwen op al bestaande ideeën en om te brainstormen over nieuwe ideeën.”

2. Wacht niet op een groot project

Vermijd indien mogelijk een belangrijk, deadlinegericht initiatief als debuutopdracht voor de financiën en IT-samenwerking. Begin in plaats daarvan met teams te verbinden in de dagelijkse werkomgeving door ze inzicht te geven in waar elke groep aan werkt en hoe die doelstellingen de overkoepelende doelen van de organisatie beïnvloeden. Mentor- en job shadowing-programma's zijn twee uitstekende methodes om IT inzicht te geven in de financiële wereld en vice versa.”

3. Investeer in teambuilding

“Teams werken beter samen als medewerkers elkaar kennen, respecteren en goed met elkaar kunnen opschieten. Overweeg dus om binnen en buiten het kantoor teambuildingevenementen te organiseren. Geef op die manier vooroordelen geen kans, bouw een relatie op tussen beide afdelingen en vergroot idealiter de kennis en vaardigheden van de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een informele lunch of brunch, waarbij beide afdelingen worden uitgenodigd om elkaar tijdens het eten te leren kennen en vervolgens te luisteren naar een interessante spreker. Dit kan bijvoorbeeld een digitale expert zijn, die vertelt hoe technologie de aard van het werk voor finance en IT verandert.”

Begin nu

“Zelfs als je bedrijf niet direct plannen heeft die vragen om samenwerking tussen finance en IT, heeft de organisatie baat bij een nauwere relatie tussen deze twee cruciale afdelingen,” benadrukt Bruggeman. Er is een grote kans dat boekhoudkundig en financieel personeel openstaan om kennis te vergaren van de technische experts van het bedrijf, ongeacht eventuele dringende bedrijfsbehoeften. “Zo gelooft 83% van de accountancy- en financemanagers die voor het Jobs en AI Anxiety report van Robert Half zijn ondervraagd, dat hun teams graag willen leren over nieuwe technologieën.” Bruggeman besluit: “Er is dus weinig te verliezen en veel te winnen door de samenwerking tussen finance en IT te bevorderen.”

Op 11 februari zal de public finance groep van het Controllers Netwerk in Apeldoorn een workshop artificial intelligence volgen, onder leiding van Alex Downdall, waarbij zij gelijk hun eerste eigen AI-model zullen bouwen. Meer informatie bij Community Manager Martise Leemhuis.

Gerelateerde artikelen