Hoe risico’s Credit Suisse dwingen tot herpositionering

Meer omzet, toch minder winst door fraude en zeperds.

Het laatste schandaal bij de Credit is een boete van ongeveer een half miljard euro wegens omkoping bij fondsenwervingen in Mozambique. Credit Suisse hielp staatsbedrijven in Mozambique rond 2013 met het ophalen van ruim 1 miljard dollar aan krediet, schreven de Amerikaanse en Britse financieel toezichthouders eerder. Beleggers kregen daarbij te horen dat het geld zou worden geïnvesteerd in de kustwacht en vissersboten.

Maar een groot deel van het geld was later onvindbaar. Volgens de toezichthouders werd een deel gebruikt voor steekpenningen aan Mozambikaanse ambtenaren en bankiers van Credit Suisse. Hiervoor kreeg de bank vorige maand forse boetes.

Een deel van de hogere omzet bij Credit Suisse is hierdoor tenietgedaan in het derde kwartaal. De omzet van de bank steeg met 5 procent naar 5,4 miljard frank. Dat kwam onder andere doordat er meer geld werd verdiend met het begeleiden van fusies. Maar door de boetes en zeperds is de nettowinst van Credit Suisse geddaald in het derde kwartaal naar 434 miljoen frank. Dat is 21 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Credit Suisse wil in de toekomst minder risico’s nemen met zijn investeringsbank en vermogensbeheer juist belangrijker maken. Dat is onderdeel van een herstructurering na een tumultueus jaar met schandalen rond investeringsmaatschappij Archegos en bij financieringsmaatschappij Greensill Capital die de bank miljarden kostten.

De Zwitserse bank rekent op een nettoverlies in het vierde kwartaal omdat het een afschrijving moet doen van 1,6 miljard frank (1,5 miljard euro) op zijn investeringsbank die het in 2000 aankocht. Dat onderdeel is op papier minder waard geworden.

 

Gerelateerde artikelen