Europese beleggingsmanagers steunen vaak ESG-voorstellen

Beleggingsmanagers stemmen voor ESG voorstellen

Uit gegevens van een database waarin het stemgedrag van investeringsmanagers wordt bijgehouden blijkt dat Europese investeringsmanagers anders stemmen over ESG voorstellen dan hun Amerikaanse vakgenoten. Daarover berichten onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse Harvard University.

Uit openbare stukken van beleggingsmanagers over goed bestuur en uit documenten die zijn ingediend bij de SEC, blijkt dat het verschil in stemgedrag tussen Amerikaanse en Europese managers in 2023 verder is toegenomen. Maar ook onder Amerikaanse beleggingsmanagers wordt steeds vaker verschillende gestemd over ESG voorstellen, zo blijkt uit het artikel ‘Voting on ESG: Ever-Widening Differences‘.

  • Amerikaanse beleggingsmanagers geven minder steun voor belangrijke ESG-voorstellen in 2023 …
  • … Europese managers steunen vaker ESG-voorstellen
  • Onderzoek toont divergentie tussen Amerikaanse en Europese managers in ESG-stemgedrag.

Uit analyse van stemmingen over belangrijke aandeelhoudersvoorstellen in de Verenigde Staten, komt naar voren hoe vermogensbeheerders en beleggingsmanagers staan ten aanzien van milieu-, sociale en governance-onderwerpen in bredere zin. In de afgelopen drie jaren waren er 227 belangrijke ESG-voorstellen: 53 in 2023, 102 in 2022 en 72 in 2021.

Twee investeerders domineren terughoudendheid

De steun van managers voor deze voorstellen daalde vorig jaar voor het eerst in meer dan drie jaar onder de 50%; managers hebben zorgen over het dwingende karakter van de aandeelhoudersvoorstellen. Uit eerder onderzoek blijkt dat de twee grootste stemmers, BlackRock en Vanguard, daarbij een substantiële rol speelden. Het huidige onderzoek geeft aan dat veel andere grote Amerikaanse managers ook hun steun voor ESG-voorstellen hebben ingetrokken, zelfs voor goed ondersteunde voorstellen.

Aandeelhoudersvoorstellen

Het stemgedrag van de Amerikaanse managers staat in schril contrast met die van Europese managers. De onderzoekers bekeken de stemrecords van 15 van de grootste Europese managers van aandelenfondsen. Daaruit stelden zij vast dat de steun van Europese stemgerechtigden voor ESG-voorstellen de afgelopen jaren consequent hoger is geweest. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


De onderzoekers hebben gekeken naar de stemrecords op ESG-voorstellen van de 20 grootste Amerikaanse managers van open-end en exchange-traded fondsen met wereldwijde aandelen. Volgens de database waarin de onderzoekers kijken, beheren deze managers samen meer dan 17 biljoen dollar aan activa –belegd in aandelen. Ook behoren ze allemaal tot de top 30 van wereldwijde managers van aandelenfondsen.

American Century, BlackRock en Capital Group stemmen in 2023 anders

De 20 onderzochte managers vertoonden in 2022 een mix van steun. Zeven managers hebben afgelopen jaren steeds vaker een positieve trend laten zien, waar het gaat om het steunen van belangrijke ESG-voorstellen, terwijl zes van hen juist minder vaak steun uitspraken over ESG-voorstellen. Het stemgedrag in aandeelhoudersvergaderingen van de overige zeven managers bleef gelijk. Opvallend is dat de meeste managers in 2023 minder vaak steun uitspraken. Slechts één stemgerechtigde namens aandeelhouders, Charles Schwab, behield de positieve steuntrend. Drie beleggingsmanagers die in 2022 voor meer voorstellen hun stem in brachten, vertoonden in 2023 minder steun: American Century, BlackRock en Capital Group.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen