Hoe datamigratie niet moet

Miljoenengeblunder bij KvK toont het belang van doelstellingen. Hoe moet het wel?

Wat een rechttoe-rechtaan datamigratieproject had moeten zijn, is door mismanagement van de KvK uitgelopen op een flop van 15 miljoen euro, zonder dat het doel gehaald is. Dat is de harde conclusie van het eerder deze week gepubliceerde rapport van het Bureau ICT Toetsing (BIT) van de overheid.

Het project, ironischerwijs 'Kern Gezond' genoemd, had eenvoudigweg de data van een jaren negentig database voor het handelsregister moeten overzetten naar nieuwere software. Voor dat klusje mocht men maar liefst 39 miljoen euro spenderen. Maar in plaats van de data te migreren, wat het doel was, raakte het hele project in de verdrukking doordat de KvK-leiding aan andere prioriteiten de voorrang gaf en men meer en meer nieuwe functionaliteiten aan het nieuwe pakket wilde toevoegen.

Het gevolg is dat er nu twee systemen gebruikt worden, waarvan één dus al dertig jaar oud! Dat heeft geleid tot alle bekende problemen, zoals dubbele archivering. BIT spreekt van een chaos en adviseert om de stekker uit het hele project te trekken, dat inmiddels 800.000 euro per maand kost. De verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil daar voorlopig nog niet in mee gaan en laat de KvK doorspelen met de resterende 24 miljoen euro.

De aanbeveling van BIT aan de KvK leiding is een mantra voor datamigratie dat eigenlijk in ieder managementteam bekend moet zijn: focus je op het uitzetten van het oude programma, en op het op orde brengen van de data en de structuur. Alle andere vernieuwingen in de organisatie moeten elders worden ondergebracht.

Andere BIT-adviezen:
– ICT vernieuwing? Doe minder en stuur beter
– 4 do's voor digitale transformatie
– 4 pijlers van succesvolle ICT-vernieuwing

Gerelateerde artikelen