Het is diefstal als… Dilemma’s van een financial

Contracten beheren in Excel? Doen!
Recentelijk had ik een discussie met een collega over de tactiek van de belastingdienst om iedere leaserijder meer geld uit de zak te kloppen. Onze conclusie was dat de belastingdienst gebruik maakt van smerige verkooppraktijken. Nee, we noemen geen namen.

Eerst de indruk wekken dat de leaserijder heel veel meer belasting moet gaan betalen en vervolgens iedereen tevreden te stellen met wat minder meer te betalen. “Betalen zul je”, is immers het devies. Geen diefstal, maar op zijn minst kiezersbedrog in een andere zin des woords.
Ieder weldenkend mens snapt dat de collectieve lasten van de overheid betaald moeten worden vanuit de belastingopbrengsten en geen invloed heeft op de besteding. Zo was het en zo zal het altijd zijn. 
Deze vorm van “diefstal” vormde ook de inspiratie voor dit blog. Het geeft altijd een gevoel van diefstal als de overheid een greep in jouw portemonnee doet. Machteloos moet je toekijken. Met een schuin oog en misschien jaloers kijk je dan naar de Belgen die echt in opstand zijn gekomen.
Ik moest denken aan een aantal andere gevallen die een associatie met diefstal oproepen.
Is het diefstal als jij voor je baas niet je maximale inzet geeft waarvoor de baas jou een goed salaris betaalt?
Is het diefstal als jij weet van afdelingen waar veel efficiënter gewerkt kan worden, maar dat jij en je collega’s geen zin hebben in veranderingen?
Is het diefstal als jij en je team pas rapporteren als je weet dat er tooling bestaat die er voor zorgt dat je niet in 20 dagen kan rapporteren maar in 5, maar dat dat betekent dat 2 van de 3 collega’s niet meer hetzelfde werk kunnen doen, maar of elders ingezet moeten worden of zelfs weg moeten?
Is het diefstal als je leest dat de ziektekostenverzekeraars over 2013 een gezamenlijke miljardenwinst hebben behaald en je enkele maanden later leest dat de ziektekosten premie weer omhoog gaat?
Is het diefstal als je zonder wat te vragen, printerpapier of andere handige dingen van de zaak mee naar huis neemt voor eigen gebruik? 
Is het diefstal als de partijen waar jij op hebt gestemd het eerlijk vinden dat jij opeens meer geld aan de belastingdienst moet gaan betalen vanuit een nivelleringsdrang waar jij niet achter staat?
Definitie van diefstal
Diefstal is een strafrechtelijk delict dat bestaat uit het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom. Wie zich schuldig maakt aan diefstal wordt een dief genoemd, een vrouwelijke dief is een dievegge.
Je kan stellen dat bovengenoemde voorbeelden zeer dicht tegen de definitie van diefstal aanleunen, maar dat in alle gevallen de essentiële term “strafrechtelijk” ontbreekt. Slechts 1 van de zaken voldoet aan de definitie van diefstal. Heb jij voorbeelden van zaken die jij als diefstal ervaart? Vul ze gerust aan.
 
André Salomons (directeur Financial Suite) is een professional op het gebied van Fast Close, FinancialClosing, Budgettering, Forecasting, Reporting en project management. 

Gerelateerde artikelen