Het besparingsalfabet – Euro, Ego, Energie en Efficiency

In deze artikelenreeks geeft kostenreductieconsultant Ids van der Meulen Bosma zijn mening weer waarom organisaties (veel) geld laten liggen.

Euro, Ego, Energie en Efficiency
 
Uiteraard staat de “E” voor de Euro. Hoewel je je werk hopelijk met plezier doet, doe je het ook voor de euro's. Ook de organisatie die jou inhuurt doet het voor de euro's. Zo lang de organisatie maar inziet dat jouw toegevoegde waarde meer is dan de euro's die je hen kost is er niets aan de hand. Een en ander dient wel in Evenwicht te zijn. Kun je aantonen dat je veel waardevoller bent voor de organisatie dan is het tijd voor een salarisverhoging.
 
In mijn werk als kostenreductieconsultant loop ik regelmatig tegen de E van “Ego” op. Dan heb je te maken met mensen die alleen maar op hun eigen belang uit zijn. Het idee voor besparen is vaak zo simpel dat mensen zich wel voor de kop kunnen slaan dat ze zelf niet op het idee zijn gekomen. Ze komen dan met uitvluchten als “Alle waar is naar zijn geld” en “Goedkoop is duurkoop”, zonder het rapport te lezen. Vaak is dat precies wat ik bedoel. De doos die ik voorstel is 2x zo duur als de doos die men zelf gebruikt. (Wederom “Out of the box” denken).
 
Energie-inkoop  is een vak apart. Hiervoor heb je IDS nodig. Informatie, Deskundigheid en een Slim inkoop tijdstip. Nu hangen informatie en deskundigheid grotendeels samen. Je kunt niet deskundig zijn als je niet over voldoende informatie beschikt.  Energie inkoop gaat veel over termijn inkopen: Een jaar, drie jaar of soms wel vijf jaar of langer. Hier kun je dus geluk of pech mee hebben. Het geluk kun je een handje helpen door deskundigheid in te huren. Iemand die door zijn deskundigheid over voldoende informatie beschikt om enigszins in de toekomst te kunnen kijken.
 
Om nu voor je privé situatie zo'n deskundige in te huren is een wat kostbare zaak. Daarvoor is het verbruik te laag. Wel kan ik iedereen aanraden om termijncontracten af te sluiten, die zijn voordeliger dan variabele contracten waarvan de prijs twee keer per jaar wordt aangepast (1-1 en 1-7).
 
Energieprijzen (gas en elektriciteit zijn gekoppeld aan de olieprijzen. De olieprijzen schommelen de hele dag door, dus de prijzen van gas en elektriciteit ook. Toen de energiemarkt vrij kwam heb ik mij er eens nader in verdiept. Kreeg een telefoontje waarmee mij ruim 14 procent korting werd aangeboden! Dit bleek enorm tegen te vallen. Alleen het voorschot ging omlaag. Een verkooptruc waar ik op tijd achter kwam toen ik enkele dagen later het contract ontving. De tarieven waren zelfs hoger dan wat ik als “slaper” betaalde. Men had alleen het verbruik zeer optimistisch ingeschat. Gelukkig kwam ik er op tijd achter, zodat ik het contract kon ontbinden. Korte tijd daarna kreeg ik het voorstel van een andere maatschappij om van hun zakelijk tarief gebruik te maken. Na wat onderzoek te hebben verricht ben ik hierop ingegaan. Om van het gezeur van andere maatschappijen af te zijn, heb ik meteen een contract voor drie jaar afgesloten. Dat was voordeliger dan een contract voor één of twee jaar. Toen het contract was afgelopen heb ik mij wederom voor drie jaar vastgelegd. Echter al snel bleek dat de markt dalende was en betaalde ik -achteraf gezien-  zeker het laatste jaar veel te veel. Vorig jaar, toen de bodem bereikt was, mij weer voor drie jaar vastgelegd. Hier ben ik tot dusverre heel blij mee.
 
Omdat ik een zakelijk adres heb, krijg ik nog steeds telefoontjes van allerlei energie collectieven. Die kan ik bij voorbaat afpoeieren met de opmerking dat ze veel te duur zijn. Tot dusverre heb ik altijd nog gelijk gekregen. Onlangs weer zo'n telefoontje. Deze kon mij al prijzen geven voor de jaren 2020 t.m. 2022. Klonk interessant. Alleen zij rekenen wel vijf euro per product per maand. Dus incl. btw € 12,10 aan vastrecht / administratiekosten / abonnementsgeld. Dat betaal ik nu niet, dus dat is een forse prijsverhoging. Immers op een gasverbruik van 100m3 per maand is dat € 0,05 per m3. € 0,19 wordt dus € 0,24 per m3. Een enorm prijsverschil.
 
Contact met mijn eigen leverancier. Die geeft weliswaar alleen nog maar aan gasprijs af  voor 2020, wel gaat hij mee in de elektriciteitsprijs tot en met 2022, Dit is nog voordeliger ook en die twee keer vijf euro maandelijks blijft op mijn bankrekening staan!
 
Toevallig had ik deze week een vriend aan de lijn die mij vol trots vertelde een nieuw energiecontract te hebben afgesloten. Dat doet hij ieder jaar, vertelde hij. Hij krijgt nu 250 euro retour. Hij is blij met zijn fantastische deal. Een dag later had ik van dezelfde maatschappij ook een brief in de bus met dezelfde fantastische aanbieding. Aan de hand van mijn voorschotrekening nu kon ik het nieuwe maandelijkse voorschotbedrag berekenen. Ik moet bijna 30 euro in de maand meer betalen dan nu. Trek daar dan die 250 euro vanaf dan ben ik per saldo toch nog bijna 100 euro jaar duurder uit. Overstappen loont (niet altijd!) Overigens van mijn voorschotrekening van 123 euro per maand gaat slechts 33 euro naar de energiemaatschappij zelf. De overige 90 euro zijn verschillende belastingen en de kosten voor het netwerk.
 
Ga voor je zelf eens na of je met dit verhaal iets kunt voor je privésituatie en wellicht ook wat bij je op het bedrijf.
 
Maar al te vaak hoor ik verhalen van mensen “die het zelf wel kunnen”. “Ik moet mijn contract een half haar van te voren opzeggen, dus dat doe ik. Dan laat ik ze vervolgens lekker zweten. Tegen de tijd dat het contract echt afloopt zet ik ze stevig onder druk en speel ik wat maatschappijen tegen elkaar uit”. Een dergelijke manier van handelen getuigt niet van deskundigheid en een slim inkooptijdstip. Om over informatie nog maar te zwijgen. De dagprijzen liggen bij de verschillende maatschappijen niet ver uiteen. Dus wil je een energiemaatschappij laten zweten, dan moet er heel veel gebeuren. Als ik bij die bedrijven kom, dan springt mijn tarief er meestal heel gunstig uit. Ondanks het feit dat ik geen grootverbruiker ben.  
 
Efficiency
Pas geleden stond ik met een jonge zakenvrouw te praten. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen om voor te zorgen. We hadden het over de blockchain technologie. Dingen kunnen veel efficiënter, dat scheelt dus veel tijd. “En dat kost dus banen” concludeerde ze. “Vindt u dat een goede ontwikkeling?” vroeg ze me. Mijn stelling is: ”Doordat het efficiënter kan, wordt het goedkoper. En doordat het goedkoper is komt het binnen het bereik van meer mensen. Daardoor kan er veel meer van worden gekocht. Wat weer banen oplevert”. Ze moest dit even op haar in laten werken.
 
“Zeg nou eens eerlijk, kan jouw man voldoende verdienen om de hypotheek, de auto en de vakanties te betalen en dan moet er ook nog brood op de plank komen, het licht branden en de verwarming aan”. Vroeg ik haar. Ze keek me aan met een blik van: “Waar bemoei je je mee?” en reageerde ontwijkend dat van haar salaris inderdaad wat luxere zaken bekostigd konden worden.
 
Ik ging verder: Toen ik nog op school zat, was het heel gebruikelijk dat meisjes als ze gingen trouwen stopten met werken. Ze moesten het huishouden doen. Daar waren ze de hele dag druk mee in de weer. Stofzuigen (3x per dag), koken, afwassen (geen afwasmachine), afstoffen, bedden opmaken en de was doen. Ook dat ging al in de machine en centrifuge, maar moest nog wel worden opgehangen om verder te drogen. Daarna kon het gestreken worden. Boodschappen werden dagelijks op de fiets gedaan. Melk, brood, groenten en vlees werd eveneens dagelijks aan huis bezorgd.”
 
“Wat heeft dat er nou mee te maken?”, vroeg ze. 
“Alles”. Zei ik. “Toen was het nog meer een mannenmaatschappij dan nu. Ondanks dat veel meer geautomatiseerd is dan vroeger, kunnen de mannen het werk niet meer aan. De vrouwen moeten inspringen. Tel daar de nodige gastarbeiders bovenop. Eerst uit Turkije en Marokko, tegenwoordig ook uit Polen. M.a.w. automatisering kost banen, maar creëert ook banen”. 
“Kortom”, ging ik verder “Jouw oma's werkten waarschijnlijk vroeger niet buitenshuis, je moeder werkte part-time en jij werkt full-time”. 
“Inderdaad”. Stemde ze in. 
“Ik zal een voorbeeld geven: Jullie gaan met de auto of het vliegtuig naar Spanje of Italië. Wij gingen vroeger met de tent 15 kilometer van huis kamperen. Er was wel een kennis met een auto die de tent kwam brengen en halen. Zelf gingen we op de fiets. Toen was 15 kilometer heel normaal, tegenwoordig 1.500 kilometer. Met onze CV is het hele huis verwarmd. 50 jaar geleden stond er in de woonkamer een kolenkachel te branden.”

“Wij hadden geen auto, geen tv, geen computer, dus ook geen internet en zelfs geen telefoon. Toch waren we gelukkig. Nu hebben we die dingen allemaal wel. Financieel bereikbaar dankzij de automatisering en dankzij de vrouwen, die nu ook financieel inspringen!”  

En dat allemaal door het onderwerp ‘Blockchain Technologie’. 
 

Ids van der Meulen Bosma helpt als kostenreductieconsultant organisaties hun winst te verhogen door te besparen op de algemene kosten. Hij is de schrijver van de besparingsomnibus. Meer informatie tref je aan op meer-besparen.nl.

Gerelateerde artikelen