Herstel economie stokt

Staar je niet blind op het herstel van de afgelopen maanden, waarschuwt ING voor effecten tweede coronagolf.

Vrijdag gaat de eurozone opgevrolijkt worden door mooie groeicijfers voor het derde kwartaal: dankzij herstel na de eerste coronalockdown is het bbp gestegen. ING waarschuwt vandaag echter dat de tweede golf en nieuwe beperkende maatregelen het herstel van de eurozone flink dreigen om te keren.

“De tweede golf van het coronavirus heeft bijna alle uithoeken van de eurozone bereikt, terwijl de eerste ronde van nieuwe beperkende maatregelen van kracht is. Het derde kwartaal was nog gericht op een snel economisch herstel na de lockdowns van maart en april, maar nú is de vraag of de economie achteruitgaat vanwege de nieuwe beperkingen,” zegt ING. “Naarmate die maatregelen strenger worden, wordt dat vooruitzicht steeds waarschijnlijker.”

Nederland daalt het snelste

Toch heeft de tweede golf voorlopig nog lang niet zoveel impact op de mobiliteit als de eerste, zo constateert ING uit eigen onderzoek. De index die kijkt naar dagelijkse bezoeken aan winkels, recreatie, werkplekken, en apotheken heeft weliswaar duidelijk een hoogtepunt bereikt en vertoont een dalende trend, maar dat is tot nu toe slechts zeer bescheiden. “De index piekte op 18 september op 91,9, wat duidt op een activiteitsniveau van ongeveer 9 procent onder het gemiddelde van vóór de corona. Sindsdien is de index gedaald tot 87,2. Maar dat is vér boven het dieptepunt van 42,5 van de lockdown-maanden.”

Desalniettemin stelt ING dat de alarmbellen zouden moeten afgaan, omdat de daling een sterke indicatie geeft dat het herstel wordt onderbroken door de tweede golf. “De dalingen sinds 18 september zijn het sterkst in Nederland, aangezien de mobiliteitsindex daar met 13 procent daalde.”

(bron: ING; foto: Reid Zura, Unsplash)

Gerelateerde artikelen