Herstel economie gaat jaren duren

Europese commissie minder optimistisch dan CPB. Herstel duurt tot na 2022.

De Nederlandse economie heeft waarschijnlijk nog jaren nodig om te herstellen van de coronacrisis. Volgens de Europese Commissie ligt het niet in de verwachting dat de omvang van de economie eind 2022 weer terug is op het pre-crisisniveau. In Europa als geheel is sprake van een vergelijkbaar beeld.

Volgen de zogeheten herfstprognose van Brussel krimpt de Nederlandse economie dit jaar wel iets minder hard dan voorzien. Maar daar staat tegenover dat er volgend jaar ook minder krachtig herstel valt te verwachten. Het precieze beeld voor de komende tijd is bovendien nog erg onzeker vanwege de tweede golf van de virusuitbraak en nieuwe lockdownmaatregelen.

Voor 2020 rekent de commissie nu op 5,3 procent krimp in Nederland, waar bij de vorige raming in juli nog werd uitgegaan van een neergang van 6,8 procent. Voor 2021 verwacht men een plus van 2,3 procent, gevolgd door een van 2 procent in 2022.

De prognose uit Brussel is minder optimistisch dan die van het CPB. Die voorzag in september nog 3,5 procent groei in 2021. De Nederlandse werkloosheid komt zowel in 2021 als 2022 waarschijnlijk boven de 6 procent uit. Vorig jaar zat volgens de cijfers nog afgerond 3 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis.

(bron: ANP; foto: Pexels)

Gerelateerde artikelen