Herinvesteringsreserve voor afkoop huurrecht

fallback
De Staatssecretaris van Financiën heeft op 31 januari 2005 in een vragenbrief bevestigd dat een herinvesteringsreserve gevormd kan worden voor een huurbeëindigingsvergoeding.

Het vormen van de herinvesteringsreserve is mogelijk, aangezien een dergelijk waardevol huurrecht voor het drijven van een onderneming kwalificeert als een bedrijfsmiddel. Ondanks het feit dat in het verleden dit huurrecht niet is geactiveerd op de balans, kan voor de afkoopsom desalniettemin een herinvesteringsreserve worden gevormd.

De hoogte van de herinvesteringsreserve is afhankelijk van de bedoeling van partijen en de investeringen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Indien een vergoeding wegens inkomensschade onderdeel uitmaakt van de beëindigingsvergoeding, dan kan geen herinvesteringsreserve worden gevormd voor dit deel van de vergoeding.

Belang voor de praktijk?
Een herinvesteringsreserve dient binnen drie jaar na afloop van het boekjaar te worden aangewend. Het is mogelijk deze reserve af te boeken de aanschafprijs van bedrijfsmiddelen die u binnen 10 jaar afschrijft (bestelbus, machine etc). Op deze manier stelt u de belastingheffing uit.

Gerelateerde artikelen