Herintroductie willekeurige of vervroegde afschrijvingsfaciliteit

Bedrijven die voor vervangings- of uitbreidingsinvesteringen staan, ondervinden een minder makkelijke toegang tot liquiditeit en financieringsmogelijkheden ten gevolge van de kredietcrisis. Hiervoor zou het kabinet de willekeurige of vervroegde afschrijvingsfaciliteit willen (her)introduceren.

Het kabinet wenst hiervoor de vrijgevallen middelen die voor de zogenoemde ‘Rentebox’ beschikbaar zijn in 2009 en 2010 (deels) aan wenden. Het voorstel houdt in dat de afschrijving van bedrijfsmiddelen in twee jaar kan plaatsvinden, dus maximaal 50 procent in een kalenderjaar.

Deze vervroegde afschrijving geldt voor alle bedrijfsmiddelen op enkele uitzonderingen na. Het wordt overigens niet mogelijk om deze afschrijving samen te laten lopen met de bestaande willekeurige afschrijving voor startende ondernemers en milieubedrijfsmiddelen.

Daarnaast is het voorstel om voor de jaren 2009 en 2010 het vennootschapsbelastingtarief van de tweede schijf (thans 23 procent) te verlagen tot 20 procent. Dit tarief gaat gelden voor winsten tot 200.000 euro.

 

Bron: Horlings, Accountants en belastingadviseurs

Gerelateerde artikelen