Harrie Noy, scheidend CEO Arcadis: “Iemand die zegt dat M&A eenvoudig is, betaalt te veel”

Arcadis heeft, ondanks de crisis, een sterk jaar achter de rug. De winst groeide, er werd autonome groei geboekt in onder meer Amerika, Zuid-Amerika en Azië en met de overname van EC Harris kreeg de Nederlandse advies- en ingenieursonderneming er een forse poot bij. Een mooi moment om het stokje over te dragen, moet Harrie Noy, scheidend CEO, gedacht hebben. Met M&A Magazine blikt hij terug op 37 jaar bij Arcadis.

De cijfers in het kort: in 2011 steeg de netto operationele winst 4% naar €81,6 miljoen; per aandeel is dit €1,23 tegenover €1,19 in 2010. De omzet nam 1% toe tot €2.017 miljoen, terwijl de bruto toegevoegde waarde (omzet eigen medewerkers) 5% steeg, mede door een autonome groei van 3%.

Voor 2012 wordt een verdere toename van omzet en winst verwacht. Harrie Noy, sinds 1975 werkzaam bij Arcadis en sinds 2000 CEO van het bedrijf, is blij dat hij de stijgende lijn van 2010 heeft kunnen voortzetten. Noy: “Dat hebben we te danken aan onze goede geografische spreiding. Vooral in opkomende markten zoals Brazilië, Chili en China en in de Amerikaanse milieumarkt groeien we sterk. Weliswaar loopt het werk voor de overheid terug, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door private klanten. Deze goede prestaties ontstaan door onze consistente focus op diensten hoger in de waardeketen, succesvolle acquisities, strikte kostenbeheersing en bovenal het ondernemerschap en de klantgerichtheid van onze medewerkers. Met EC Harris krijgen we een leidende positie in projectmanagement en gerelateerde diensten waardoor we nog beter kunnen profiteren van groeikansen in voor ons belangrijke markten.”

Overname EC Harris
De overname van het Britse consultancybedrijf EC Harris in november 2011 past volgens Noy goed in de strategie om spreiding te hebben over verschillende disciplines binnen Arcadis. Noy: “Het is absoluut een hele goede aanvulling. In de markt hebben we er nog niet de volledige credits voor gekregen, maar ik ben ervan overtuigd dat dat alsnog gaat gebeuren. Meer dan de helft van de activiteiten van EC Harris is in de UK en wellicht dat aandeelhouders dat niet als groeimarkt nummer één zien. Maar de Engelse markt is voor ons type bedrijf een hele belangrijke markt en één van de meest ontwikkelde markten op het gebied van consultancy.”

“EC Harris is een golden brand in die markt en daarom hebben we het overgenomen. De overname was een buitengewoon ingewikkeld proces. Er was sprake van een partnership van 183 partners en een bedrijf met een lange historie. Bovendien waren er ingewikkelde juridische kwesties die opgelost dienden te worden. Alle hordes hebben we uiteindelijk genomen, maar in mijn jaren heb ik wel geleerd dat overnames altijd complex zijn. Iemand die zegt dat M&A eenvoudig is, betaalt teveel. Wanneer je tot het uiterste wilt gaan op het gebied van pricing wordt het al snel ingewikkeld maar beide bedrijven hadden een goed gevoel bij elkaar. Wanneer dat gevoel er bij de top is en de business wordt er significant beter van, kun je mooie zaken voor elkaar krijgen. Uiteindelijk hebben van de 183 partners er 182 vóór gestemd. Niet omdat we de hoofdprijs hebben betaald, maar omdat de mensen bij EC Harris ook de meerwaarde van deze combinatie zien.”

Financiering en dure adviseurs
De financiering van de overname verliep relatief eenvoudig. Noy: “We hebben onze herfinanciering in juni 2011 afgerond. Arcadis heeft een goede reputatie op het gebied van financiering en dat helpt ook wanneer je bij banken aan tafel zit. We houden ons strikt aan onze eigen regels dat we niet boven de 2 willen gaan voor wat betreft net debt to EBITDA bij een overname. Banken zien dat ook, en geven je daardoor vertrouwen. Op dit moment hebben we een oorlogskas van 100 miljoen euro en die zou makkelijk hoger kunnen zijn, maar financiële discipline is één van de kernwaarden van onze strategie.” Overnames zijn volgens Noy ook altijd vrij prijzig om te doen. “De extra last in Q4 vanwege de overname van EC Harris was 4,8 miljoen euro, voor betrokken adviseurs. Dit soort overnames zijn in de UK vanwege de kosten van adviseurs altijd vrij duur. We hebben geen investment bankers gehad, desalniettemin ben je met een aantal ingewikkelde juridische problemen al snel veel geld kwijt – teveel in feite als je het mij vraagt. Veel M&A-werk doen we zelf in huis, maar het superspecialistische werk dien je toch vaak uit te besteden.”

Blik op de toekomst
Vanuit de vier divisies van Arcadis; Infrastructuur, Water, Milieu en Gebouwen, bouwt het bedrijf de komende jaren verder aan groei, zowel via overnames als organisch. Private equity wordt in toenemende mate een partner, met name in vastgoed.
__________________________________________________________________________________
Cursus Actief in overnames
Bent u ondernemer, manager, accountant, adviseur of financier? Bent u reeds actief in overnames of wilt u komend jaar een bedrijf (ver)kopen? Dan is de cursus Actief in Overnames voor u onmisbaar. Lees meer…
__________________________________________________________________________________

Noy: “Private equitypartijen zijn steeds duidelijker op zoek naar kansen in de markt, die niet voor het oprapen liggen. We zien ze ook steeds vaker in een rol van financier in bepaalde projecten waar we zelf als adviseur bij betrokken zijn. De komende jaren verwacht ik dat we steeds vaker samen met private equity zullen optrekken. De opkomende markten zijn daarnaast altijd een belangrijk onderdeel van onze business en focus. Toch loop je daar altijd tegen forse cultuur verschillen aan die niet eenvoudig te overbruggen zijn. In de verdere uitbreiding naar EMEA-landen zal EC Harris ons enorm helpen, omdat je in veel van die landen niet terecht kunt op het gebied van infrastructuur. Dan loop je tegen allerlei issues op het gebied van business principles aan. In opkomende landen moeten wij het nu dus vooral hebben van private klanten vooral in het gebouwen-segment. Aan zaken als milieu wordt nog heel bescheiden werk uitgezet. Verstedelijking is een belangrijke driver voor onze activiteiten in opkomende markten en daar gaat EC Harris ons goed versterken.”

Noy zal het zelf in ieder geval niet meer als bestuurder van Arcadis meemaken: op de aandeelhoudersvergadering van 16 mei geeft hij het stokje door aan Neil McArthur (zie kader). Hoe kijkt hij terug op zijn lange periode bij Arcadis? “Met buitengewoon veel plezier en voldoening. Ik ben in 1975 bij Arcadis begonnen en heb nooit ergens anders gewerkt. Het is ook eerder uitzondering dan gewoonte dat iemand die bij een bedrijf start, het uiteindelijk tot CEO schopt. Ik ben ook wel trots op het feit dat ik zo’n lange periode leiding heb kunnen geven aan dit bedrijf. Mijn mooiste ervaring? Dat moet het project in New Orleans geweest zijn, een fantastisch project met veel erkenning. Het moment dat anchorman Philip Freriks erover sprak op het acht uur journaal, gaf me heel veel trots.”

Harrie Noy

Harrie Noy (1951) kwam in 1975 in dienst van de onderneming en heeft er zijn hele carrière doorgebracht, grotendeels in managementposities. In 1994 werd hij lid van de Raad van Bestuur en in 2000 CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur. Onder zijn leiding is Arcadis sterk gegroeid, vooral door verdere internationale expansie. In de periode van 2000 tot nu nam de omzet toe van €750 miljoen tot €2,3 miljard, het aantal medewerkers van 7.500 tot bijna 19.000 en de marktkapitalisatie van €150 miljoen naar €1 miljard. De basis hiervoor werd gelegd door een nieuwe strategie die resulteerde in focus op een geselecteerd aantal groeimarkten, verkoop van niet-kernactiviteiten, betere marges door concentratie op activiteiten hoger in de waardeketen, en hogere autonome groei door meer synergie en betere interne samenwerking. Naast een groot aantal kleinere acquisities waarmee deskundigheid en marktpositie werden versterkt, werd vanuit de gezonde financiële positie van de onderneming een aantal grote bedrijven overgenomen met een leidende reputatie in de markt: het Amerikaanse milieubedrijf BBL (2005), het internationale architectenbureau RTKL (2007), het water- en milieubedrijf Malcolm Pirnie (2009) en recentelijk het projectmanagement en consultancybedrijf EC Harris.

Nieuwe CEO Neil McArthur: “A perfect fit”

Neil McArthur (1961), civiel en werktuigbouwkundig ingenieur, begon zijn carrière bij Shell, waar hij als projectmanager werkte aan grote investeringsprojecten in Qatar en Nederland. Na het behalen van zijn MBA in 1990, ging hij werken voor Booz & Company, een internationale strategie consultancy onderneming. Als lid van het Global Executive Committee en managing director Europa was hij verantwoordelijk voor de activiteiten in 15 Europese landen en adviseerde hij Fortune 500 klanten in de energie-, chemie- en utilities markten. McArthur heeft veel zin in de nieuwe uitdaging bij Arcadis. “We hebben een hele duidelijke strategie om marktleider te worden in alle markten die we bedienen en om altijd groei te verwezenlijken, zowel organisch als via overnames. Daar komt dan ook geen verandering in. De fusie met EC Harris was onderdeel van die strategie. Ik kende EC Harris van hun goede naam en in mijn eerste week bij Arcadis zat ik bij Harrie aan tafel met de due diligence rapporten van het bedrijf. Vanaf dag één ben ik betrokken bij de onderhandelingen van de overname. De belangrijkste taak van Arcadis in de komende periode is integratie met de bestaande onderdelen en een focus op organische groei. Toch zullen we mooie overnamekansen ook niet laten liggen. Ik ben in eerste instantie gevraagd om eens te komen praten met Harrie over een plek in de raad van bestuur. Het gesprek op vrijdagavond zou een uur duren maar dat werden er meer dan drie, waarin we beiden erg enthousiast bleken over de toekomst van dit bedrijf. Voor mij was het toen duidelijk. De internationale focus van het bedrijf trekt me enorm aan. Ik begon als student bouwkunde in Saoedi-Arabië in 1981 en sindsdien heb ik over de hele wereld gewerkt, in vier landen gewoond en heb ik klanten geadviseerd in meer dan 30 landen. In de Nederlandse markt is Arcadis van oudsher sterk in de nationale, grootschalige infrastructuurprojecten en die positie willen we vasthouden. De water- en milieubusiness groeit ook hier in Nederland, voor zowel publieke als private clienten. Het gebouwensegment gaat slecht, maar ik ben ervan overtuigd dat dat op termijn weer terugkomt. Overheden zullen andere vormen van financiering proberen aan te trekken, bijvoorbeeld van private equity investeerders.”

Gerelateerde artikelen