Harde Brexit lijkt onvermijdelijk

Britse onderhandelaar zegt dat VK er geen probleem in ziet zonder deal te vertrekken.

Het Verenigd Koninkrijk is bereid desnoods zonder deal weg te lopen van het handelsoverleg met de Europese Unie. Dat maakte de Britse hoofdonderhandelaar David Frost gisteren duidelijk in een Brits interview. Er moet voor het eind van het jaar een deal liggen, want dan verloopt de overgangsperiode. Tijdens die overgangsperiode houdt het Verenigd Koninkrijk zich nog aan EU-regels. De partijen hebben in principe tot eind oktober de tijd om een deal te sluiten. Loopt het overleg stuk, dan dreigt alsnog een zogeheten no-deal Brexit. De EU en het Verenigd Koninkrijk moeten dan handel gaan drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Europese topfunctionarissen hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk laten blijken dat er weinig schot zit in de onderhandelingen. De Britse onderhandelaar waarschuwde op zijn beurt dat Brussel er niet op hoeft te rekenen dat zijn land alsnog compromissen gaat sluiten over kwesties die het als breekpunten ziet. “We accepteren geen bepalingen waarmee ze controle krijgen over ons geld of de manier waarop we dingen regelen in het Verenigd Koninkrijk,” aldus Frost, die zei dat zijn land geen “satellietstaat” van Brussel mag worden.

Frost uitte ook kritiek op de onderhandelaars en regering van premier Theresa May, die vorig jaar is vervangen door haar partijgenoot Boris Johnson. Zij probeerden volgens de onderhandelaar te bluffen op “cruciale momenten” in het overleg, maar daar zou doorheen zijn geprikt. Of het hemzelf dit keer wel lukt, gaan we de komende twee maanden zien.

(bron: ANP; foto: Cottonbro, Pexels)

Gerelateerde artikelen