Hans Robben, CEO GetNV: ‘Een bedrijf moet nou eenmaal snel groeien’

fallback
Een beursgang, overnames en een eigen bedrijf. Eigenlijk is niets meer vreemd voor Hans Robben. Daarom hield hij 5 jaar geleden het bedrijfsleven voor gezien en trok met zijn boot de wijde wereld in. Twee jaar lang zeilde hij over de wereldzeeën, totdat hij drie jaar geleden voet aan wal zette op Curaçao. Het beviel hem er wel en al gauw besloot Robben weer een bedrijf op te zetten. Vanuit Curaçao runt hij inmiddels 6 bedrijven, voornamelijk via internet.

Robben is onder andere CEO van een onroerendgoed-complex met kantoorverhuur op Curaçao. ,,Vanwege het feit dat we internationaal zakendoen hebben we van de overheid een e-Zone status gekregen waardoor wij, maar ook bedrijven die zich bij ons gevestigd hebben maar 2% winstbelasting hoeven te betalen”, verklaart Robben.

Daarnaast staat Robben dagelijks aan het roer van getnv.com, een on line veilingsite die verticale portals bouwt en exploiteert. Een voorbeeld is www.eflowertrading.com voor bloemen en planten op internationaal niveau. “Op de site ontmoeten kwekers uit de hele wereld inkopers en kunnen zij zien wat welke kweker in welk land beschikbaar heeft. Inkopers op de Bloemenportal kunnen dus zien wat bepaalde rozen doen in Ecuador, Kenia of China en met een muisklik kan hij kopen, een bod doen of rechtstreeks onderhandelen. Ook zijn er honderden logistieke bedrijven op de site aanwezig die het transport kunnen verzorgen”, legt hij uit.

Via het internet is het voor de deelnemers mogelijk om essentiële informatie over de handel live zichtbaar te maken op het computerscherm van de betrokkenen. “Een handelaar kan zo direct zien wat een bepaalde bloem kost in een aantal productielanden en kan zijn klant meteen uitsluitsel geven over prijs, kwaliteit en levertijd.”

Robben vindt het “fantastisch” om te ervaren dat een bepaalde service door vrijwel een gehele bedrijfstak wordt omarmt. De applicatie is in de markt gezet en nu, drie jaar later kent zijn bedrijf een exponentiele groei en telt nu 25 medewerkers. Het lijkt daarom ook een logische stap om de portal verder uit te breiden voor andere bedrijfstakken.

Als CEO zorgt hij voor het aansturen van de dagelijkse business en houdt zich bezig met productontwikkeling, internationale expansie en bestudeert hij de mogelijkheden van een IPO (Initial Public Offering). “Binnen 1, 1½ jaar ziet dit bedrijf er heel anders uit. Over een tijdje gaan we óf zelf naar de beurs óf we worden overgenomen door een bedrijf als bijvoorbeeld e-Bay.” Een bedrijf moet nou eenmaal snel groeien, autonoom, door overnames of door zelf overgenomen te worden, luidt zijn credo.

Na zijn studie fiscaal recht bekleedde Robben enkele internationale functies bij onder meer EnerTel en Delft Instruments, maar het meest spectaculaire uit zijn loopbaan vindt hij toch de beursgang in ’93 van zijn eigen internetbedrijf. ,,Dat hebben we in de goede tijd met een reverse take over naar Nasdaq gebracht.”

Gerelateerde artikelen