Hans Hoogervorst: Winstcijfers moeten eenduidiger worden

?De International Accounting Standards Board (IASB) wil de komende jaren meer lijn brengen in de winstbegrippen die bedrijven hanteren. Dat zegt IASB-voorzitter Hans Hoogervorst in een maandag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

Daarin geeft Hoogervorst aan meer duidelijkheid te willen scheppen rond begrippen als het operationeel resultaat en de onderliggende winst. Bedrijven hebben daar nu veel ruimte voor eigen definities en keuzes. Alleen de bepaling van het nettoresultaat moet aan precieze internationaal afgesproken regels voldoen.

‘Daar moet meer inzicht in komen’, zegt de ex-minister over de diverse winstbegrippen. ‘We moeten toe naar internationale definities van operationeel resultaat.’ Hoogervorst wijst daarbij op herstructureringslasten als sprekend voorbeeld. ‘Die maakt elk bedrijf elk jaar en toch worden ze altijd uit het operationeel resultaat gehaald.’

Hoogervorst is onlangs benoemd voor een tweede termijn van vijf jaar als voorzitter van de IASB. Dat is de organisatie die verantwoordelijk is voor internationale boekhoudregels.

• FD: Boekhoudbaas Hoogervorst gaat strijd aan met vage jaarcijfers
• FD: ‘Bedrijven moeten zich in jaarverslagen beperken tot zinvolle informatie’

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen