Handelsakkoord met Zuid Amerika en Vietnam

Succesvollere overname dankzij AO/IC (2)
Europese Unie sluit handeslakkoorden met Argentinie, Brazilie, Paraguay en Uruguay, en ook met Vietnam.

Vlak voor het weekeinde heeft de EU een handelsakkoord gesloten met Mercosur, oftewel Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Volgende de EU de grootste handelsovereenkomst die de unie ooit heeft gesloten.

De deal betekent dat veel handelsbarrières verdwijnen. Europese bedrijven zullen jaarlijks heffingen ter waarde van meer dan 4 miljard euro besparen. De onderlinge handel in goederen tussen beide blokken was vorig jaar goed voor ruim 87 miljard euro. In diensten komt daar nog eens 34 miljard bij. Vooral Europese exporteurs van auto's, auto-onderdelen, machines, chemicaliën, medicijnen, kleding en schoeisel zullen profiteren. Ook producenten van chocola, wijn, sterkedrank, frisdrank en kaas zullen meer kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn wel quota vastgesteld. Landbouwproducten uit de Mercosur-landen zullen met “gecontroleerde quota” worden toegelaten in de EU, om te voorkomen dat de markt wordt overspoeld en de broodwinning van Europese boeren in gevaar komt.

Twee dagen later sloot de EU ok een handelsovereenkomst met Vietnam. Met het vrijhandels- en investeringsverdrag zullen vrijwel alle onderlinge douanetarieven de komende tien jaar worden afgebouwd tot nul. Ook andere handelsbelemmeringen verdwijnen, waardoor de Vietnamese markt voor aanbestedingen en diensten opengaat voor Europese bedrijven. De onderlinge handel is goed voor een kleine 50 miljard euro.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen