Handelsakkoord EU en VS

Met terugwerkende kracht halveren of verdwijnen veel im- en export tarieven met de VS vanaf 1 augustus.

Voor het eerst in twintig jaar hebben de EU en de VS een overeenkomst gesloten over de wederzijdse verlaging van een tarieven onderlinge im- en export. De tariefsverlagingen gaan met terugwerkende kracht aan beide zijden per 1 augustus in. Het gaat om een pakket dat “honderden miljoenen” waard is, aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en EU-commissaris Phil Hogan.

Op basis van Most Favored Nation regels verlaagt de VS onder andere voor typen kant-en-klaargerechten, kristal glaswerk, en (onderdelen voor) sigarettenaanstekers de tarieven met 50 procent. De jaarlijkse handelswaarde voor deze goederen bedraagt volgens de Europese Commissie 160 miljoen dollar (circa 136 miljoen euro).

Volgens dezelfde regels, schaft de EU schaft op levende en bevroren kreeftproducten uit de VS af. De handelswaarde daarvan bedroeg volgens de laatste cijfers van 2017 111 miljoen dollar (circa 95 miljoen euro). Deze tarieven worden in eerste instantie voor vijf jaar geschrapt, maar Brussel begint een procedure om dit permanent te maken.

(bron: ANP; foto: Nazarizal Mohammad, Unsplash)

Gerelateerde artikelen