Halfjaarlijkse financiële verslaggeving

Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk twee maanden na afloop van de eerste zes maanden van het boekjaar maakt een beursgenoteerde onderneming de halfjaarlijkse financiële verslaggeving op. Tevens stelt zij deze algemeen verkrijgbaar en deponeert zij deze bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Voor een onderneming waarvan het boekjaar eindigt op 31 december betekent dit dat het halfjaarbericht voor 1 september moet zijn opgemaakt, algemeen verkrijgbaar zijn gesteld en gedeponeerd bij de AFM. De halfjaarlijkse financiële verslaggeving omvat:
• de halfjaarrekening;
• het halfjaarverslag; en
• de bestuursverklaring.

De halfjaarrekening van een beursgenoteerde onderneming (met een zetel in Nederland of in een andere EU lidstaat) wordt opgemaakt in overeenstemming met IAS 34 Tussentijdse Financiële Verslaggeving als de onderneming verplicht is een geconsolideerde jaarrekening op te maken in overeenstemming met IFRS. De halfjaarrekening bevat dan een set met volledige financiële overzichten en toelichtingen of een set verkorte financiële overzichten en geselecteerde toelichtingen. Als de onderneming niet verplicht is een geconsolideerde jaarrekening op te maken, bevat de halfjaarrekening slechts een verkorte balans, een verkorte winst- en verliesrekening en de toelichtingen daarop.

Het halfjaarverslag bevat tenminste een opsomming van belangrijke gebeurtenissen die zich de eerste zes maanden van het desbetreffende boekjaar hebben voorgedaan en het effect daarvan op de halfjaarrekening, als ook een beschrijving van de voornaamste risico’s en onzekerheden voor de overige zes maanden van het desbetreffende boekjaar. Hieraan wordt toegevoegd een beschrijving van de verwachte gang van zaken, waarbij, voor zover gewichtige belangen zich hiertegen niet verzetten, in het bijzonder aandacht wordt besteed aan de investeringen, en de omstandigheden waarvan de ontwikkeling van de omzet en van de rentabiliteit afhankelijk is. De verplichting tot het opnemen van een beschrijving van de verwachte gang van zaken volgt niet uit de minimumeisen voor het halfjaarverslag maar volgt uit de eisen voor de bestuursverklaring.

De bestuursverklaring bevat de verklaringen van de bij de onderneming als ter zake verantwoordelijk aangewezen personen (meestal het bestuur) dat, voor zover hun bekend, de halfj aarrekening een getrouw beeld geeft en het halfj aarverslag een getrouw overzicht geeft.

Er is geen controle- of beoordelingsplicht met betrekking tot halfjaarlijkse financiële verslaggeving. Als de halfjaarlijkse financiële verslaggeving is gecontroleerd of beoordeeld door een accountant wordt de door hem ondertekende en gedagtekende accountants- of beoordelingsverklaring samen met de halfjaarlijkse financiële verslaggeving algemeen verkrijgbaar gesteld en gedeponeerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Als de halfjaarlijkse financiële verslaggeving niet door een accountant is gecontroleerd of beoordeeld, wordt dat door de onderneming in haar halfjaarverslag vermeld.

Tijdschrift Financieel Management, Jaarverslag. Onder redactie van Martin Hoogendoorn en Gerard van Santen, partners bij Ernst & Young Accountants LLP

Gerelateerde artikelen