Hackleck gegevens 260.000 Nederlanders?

UPDATE Traditionele kluiskraak krijgt gegevens van verzekeraar Allianz in handen.

Gegevens van minstens 260.000 Nederlandse klanten bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance zijn gestolen. Het gaat deels om persoonsgevoelige informatie van reisverzekeringen, fietsverzekeringen en pechhulp. Dat meldt de NOS.

De gegevens bevonden zich op back-ups in een kluis op een beveiligde locatie, Daar waren contactgegevens, verzekeringsgegevens, kentekengegevens en bankrekeningnummers opgeslagen. Hoe de dieven toegang hebben gekregen tot de kluis, weet de verzekeraar niet.

De verzekeraar heeft aangifte gedaan en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus een woordvoerder na een brief aan de 260.000 gedupeerde klanten. Mogelijk gaat het om gegevens van nog meer mensen, omdat op de polis van reisverzekeringen vaak ook gegevens van andere personen dan alleen de klant staan.

De gegevens van de backup lijken nog niet gelekt te zijn, wellicht gaat het niet om een bewuste hacklek, maar om een ordinaire diefstal van gegevens voor eigen gewin.

UPDATE: De roof gebeurde in Nederland. De inhoud van de kluis is inmiddels verhuisd naar een andere Nederlands locatie. De politie onderzoekt de kraak op dit moment. Uit de resultaten daarvan moet blijken of nog meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Het beveiligingsteam van de verzekeraar is nu extra attent op zogeheten phishing-pogingen. Klanten met een eigen account moeten hun wachtwoord veranderen.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen