Grote zorgen over privacy, AI en algoritmen

Meer vertrouwen in het oordeel van de mens dan in dat van de machine.

Nederlanders zijn de overheid minder gaan vertrouwen als het gaat om de omgang met persoonsgegevens. Het vertrouwen is in vijf jaar gedaald van 32 naar 19 procent. Dat blijkt uit het Privacy Marktonderzoek 2023 van KPMG. De onderzoekers benoemen de toeslagenaffaire en het datalek bij de GGD tijdens de coronacrisis als voornaamste reden van het gedaalde vertrouwen.

Onder Nederlanders bestaat ook bezorgdheid met betrekking tot het gebruik van algoritmen en kunstmatige intelligentie (AI). Meer dan de helft (52%) geeft aan zich zorgen te maken over de opkomst van AI, waaronder algoritmen, met betrekking tot hun privacy. Bijna de helft (45%) vertrouwt een mens meer dan een algoritme als het gaat om het nemen van beslissingen over hun privacy.

Een derde van de Nederlanders spreekt zelfs de zorg uit dat het gebruik van hun persoonlijke gegevens door algoritmen zal leiden tot discriminatie. Bijna twee derde (62%) wil niet dat sociale media met cookies bijhouden welke advertenties bekeken worden.

 

Gerelateerde artikelen