Grote deal voor tankopslagbedrijf Vitol

Grote deal in Nederland: Het Maleisische MISC, een van 's werelds grootste havenbedrijven, neemt voor 735 miljoen dollar 50% van de aandelen in het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vitol Tank Terminals International (VTTI) over. TTI is gespecialiseerd in de opslag van ruwe olie, olieproducten en chemicaliën.

De resterende 50% blijft in handen van Vitol. VTTI is in 2006 opgericht door het Zwitserse moederbedrijf Vitol, een van de grootste olie- en gashandelaren ter wereld. Het bedrijf groeit snel; onder meer door de eerdere overname van het Nederlandse EuroTank en enkele Belgische activiteiten van oliebedrijf Petroplus. Door de deelname van het kapitaalkrachtige MISC wil VTTI de komende jaren versneld groeien. Het Rotterdamse bedrijf behoort nu tot de tien grootste tankopslagbedrijven ter wereld, maar heeft ambities om in de top drie te komen, onder meer door nieuwe terminals te bouwen in Rotterdam, Maleisië en Kenia.  Door deze uitbreidingen zal de opslagcapaciteit van VTTI de komende twee jaar met ongeveer een kwart stijgen naar 8 miljoen kubieke meter. Vitol is concurrent van het grotere en eveneens Rotterdamse Vopak.

MISC is gespecialiseerd in het transport van olie, olieproducten, LNG (liquified natural gas, vloeibaar gemaakt aardgas) en chemicaliën. Het is voor 62 procent in handen van het Maleisische staatsenergiebedrijf Petronas. Bestuursvoorzitter Amir Hamzah bin Azizan van MISC werkte tien jaar bij energieconcern Shell, voordat hij in 2000 bij het havenbedrijf begon.

VTTI staat onder leiding van de Nederlander Rob Nijst, die eerder bij Van Ommeren en Vopak in Azië en Europa werkte. Volgens de woordvoerder van het terminalbedrijf blijft de huidige directie ook onder de nieuwe eigendomsverhoudingen aan het roer staan. Ook de naam van het bedrijf en het hoofdkantoor in Rotterdam worden gehandhaafd.

Voor Nederlandse advocatenkantoren was de deal zeer welkom in een periode zonder veel grote deals. NautaDutilh trad op als adviseur voor koper MISC Berhad, terwijl De Brauw Blackstone Westbroek de Rotterdammers bijstond. 

 

 

Gerelateerde artikelen